Щастливи сме, че успяхме да реализираме поредната ценна среща с отличен специалист и да добавим още един полезен разговор към нашата съкровищница с видеа. Този път се радвахме на вируталната компания на д-р Борис Стоилов, акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, от АИПСИМП „Фетална Медицина“. Той ни разказа всичко за пренаталните тестове и отговори на въпроси като:

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

  • Кога е време за първия преглед при специалист след двете чертички на теста?
  • В кой момент можем да разберем пола на бебето?
  • Какво в същността си са пренателните тестове?

За първия преглед при специалист, д-р Стоилов даде съвет да се изчака седмица-две след закъснението на менструалния цикъл. По време на него лекарят разпитва подобрно пациента, за да си набави цялата нужна информация. Сред въпросите е и този за годините. Нашият гост обаче успокои всички бременни дами над 35 години и сподели, че: годините са фактор, но те са не чак толкова определящи

Научихме и колко вида пренатални теста съществуват. Поговорихме си също и за приложението на пренаталните тестове при многоплодните бременности. Д-р Стоилов ни сподели, че е важно те да бъдат направени при абсолютно всяка бременност. Съвременните препоръки са това да се направи скрининг в 12-а седмица, скрининг в 1-ви триместър и да се направи пренатален тест с фетална ДНК на жените. Това ще даде голямо спокойствие за синдрома на Даун.

При многоплодната бременност съществува едно грешно схващане, затова, че при близнаци не мога да се правят скрининги. Напротив - когато става въпрос за двойка близнаци, а не за тризнаци и повече, при тях може да се направи както скрининг в първи триместър, така и неинвазивен пренателен тест

Училище за родители - Проговаряне и речеви умения при децата. Разговор с логопед

Амниоцентеза също бе на фокус по време на разговора ни. Д-р Стоилов ни разказа, че инфекциите тук са само едно от усложненията, които могат да се случат, но рискът е 1 на 1 000.

Какво още научихме, чуйте в пълния епизод на предаването тук: