Основните грижи, от които една бременна жена най-вече се нуждае, са уютен дом, чиста питейна вода, безопасна околна среда, умерена физическа активност, внимание, грижа, разбира се, и здравословно, балансирано хранене, което включва омега-3 мастни киселини. 

Защо и каква е ролята на омега-3 мастните киселини?

Всяка бъдеща майка се нуждае от повишен прием на омега-3 мастни киселини, тъй като те са особено важни за развитието на бебето в утробата. Доказано е, че влияят благотворно на бебешкия мозък, като помагат за правилното изграждане на мозъчните структури и на зрителната система (ДХК е необходима за поддържане на функциите на мозъка и зрението).


При децата, чиито майки са приемали оптимално количество омега-3 мастни киселини през 9-те месеца, се наблюдават особено добри когнитивни и моторни умения, както и ускорено речево развитие. Има научни доказателства, които сочат, че омега-3 мастните киселини намаляват риска от преждевременно раждане и предпазват от състояние на пред- и следродилна депресия.
Да, омега-3 мастните киселини играят важна роля в нормалния обмен на веществата. Най-важна е докозахексаенова киселина (ДХК/ DHA), която интензивно се натрупва в мозъчната тъкан на децата, дори в ранното им развитие в утробата на майката, но и по-късно, през детството. 

Отговаря ли количеството на омега-3 в храната на потребностите на детето, което носите в утробата си?

Едно от предизвикателствата, пред които са изправени съвременните бъдещи майки, е осигуряването с храната на достатъчно количество омега-3 мастни киселини. Знае се, че основният източник на гореспоменатите е рибата, но ограниченият достъп до качествена риба и разпространените традиции в българската кухня поставят под въпрос приема на достатъчно DHA с ежедневното хранене. И все пак – опитвайте да хапвате риба поне два пъти седмично, ако имате опция да се снабдите с качествена такава. Забравете обаче рибата от консерва и избягвайте да похапвате големи количества филе от акула, риба тон или риба меч. Колкото по-голяма е рибата, толкова по-дълго е живяла, вследствие на което в нея са натрупани по-големи количества живак. Пъстървата например, която е речна риба, може и да не е чак толкова богата на омега-3 мастни киселини, но пък няма опасност в нея да се съдържа много живак.


Каква е ползата от използването на хранителни добавки, които съдържат омега-3? 

В днешно време съществуват множество хранителни добавки на основата на омега-3 мастните киселини, които могат да се използват за обогатяване на храненето.
Добре е да знаете, че съществуват научно определени стандарти за дневния прием на омега-3 мастни киселини (особено на ДХК) от гледна точка на развитието на детето. Следователно – избраният от вас продукт, трябва да отговаря на тези стандарти.

Какви са допълнителните предизвикателства, свързани с хранителните добавки на базата на омега-3 мастни киселини? 

Ползата от приема на хранителните добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини, е очевидна, но тези продукти обикновено имат специфичен вкус и мирис на риба, които бременните жени намират за неприятни и отблъскващи. Именно затова при избора на продукт на основата на омега-3 мастните киселини, освен доброто качество, е важно да изберете такъв, който няма неприятен вкус и аромат на риба.

Решение в таблетка
Премама Дуо е многокомпонентен продукт, състоящ се от витамини, минерали и омега 3 мастни киселини. Съставът му е внимателно формулиран, следвайки последните насоки за грижа след раждането и хранителните препоръки за бременност и кърмене на ЕС.
Всяка опаковка Премама Дуо съдържа 30 таблетки  и 30 капсули. Таблетките се състоят от 11 витамина и 10 минерала, които са съществени за вас, а капсулите съдържат омега 3 мастни киселини  – докозахексаенова киселина (DHA), от съществена важност по време на периода на вашата бременност и кърмене.  
Препоръчителният прием е по 1 таблетка и 1 капсула от Премама Дуо, всеки ден, след хранене.

*Подробна информация за ПреМама Дуо можете да прочетете ТУК >>

>> Можете да закупите онлайн хранителната добавка ПреМама Дуо от:
Аптеки Remedium
Онлайн аптека АФИА
Аптеки Гален
Аптека Витания
Аптеки Прополис
Аптека Фрамар
Аптеки SOpharmacy