Гериатричната бременност е рядко използван термин, с който се назовава бременност на 35 или повече години. Място за тревога няма - повечето здрави жени, които забременеят след 35-годишна възраст и дори след 40-те си години, имат здрави бебета. Това, разбира се, не означава, че не трябва да полагате нужните грижи, за да бъдете вие и вашето бебе възможно най-здрави по време на бременността.  

НАЧУИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Рискове на гериатричната бременност 

Проблеми през бременността могат да възникнат, независимо на колко години сте, но вероятността за появата на някои се увеличава, когато достигнете 35 години. Най-чести сред тях са: 

  • Високо кръвно налягане, което може да доведе до прееклампсия (опасно високо кръвно налягане и увреждане на органите);
  • Гестационен диабет;
  • Спонтанен аборт; 
  • Проблеми, които налагат раждане с цезарово сечение;
  • Преждевременно раждане;
  • Ниско тегло при раждане;
  • Хромозомни нарушения при бебето

Ползи на гериатрична бременност

Според много психологически доказателства, с отлагането на бременността всъщност жената прави услуга на нея и бебето. Много вероятно е да не сте били емоционално и психически готова на по-ранен етап за тази важна житейска стъпка и решението да отложите малко забременяването, да се е оказало правилно.

Проучванията показват, че:

  • По-възрастните майки обикновено са по-добре образовани и имат по-високи доходи, така че може да имат повече ресурси от по-младите майки;
  • По-възрастните майки са по-склонни да живеят по-дълго;
  • Децата на по-възрастни майки може да се окажат по-здрави, по-добре приспособени и по-добре образовани.

Съвети за лека бременност и здраво бебе 

Не пропускайте консултациите с вашия гинеколог - те са изключително важни както преди бременността, така и по време на 9-те месеца. Когато желанието за бебе се роди, добре е да бъдете сигурни във вашата физическа и емоционална подготовка.

Погрижете се да получите ранни и редовни пренатални грижи. Първите 8 седмици от вашата бременност са важни за развитието на вашето бебе. Ранните и редовни пренатални грижи могат да увеличат шансовете ви за безопасна бременност и здраво бебе. Пренаталните грижи включват редовни прегледи, обучения за бременност и раждане.

Как бременността повлиява на симптомите на ендометриоза

Получаването на пренатални грижи също осигурява допълнителна защита за жени над 35 години. Това позволява на вашия лекар да бъде в течение за здравословното ви състояния. Например възрастта ви може да увеличи риска от гестационен диабет и прееклампсия, състояние, което причинява високо кръвно налягане. По време на пренатални посещения лекарят ще проверявя кръвното ви налягане, ще ви назначава изследвания на урината и нивата на кръвната ви захар. Тези редовни изследвания ще помогнат на лекаря да улови отрано проблема и съответно да го излекува много по-бързо и лено. 

Помислете за изследванията, които не са задължителни, но пък биха могли да са препоръчителни. Лекарят може да предложи пренатални изследвания, които са добра идея за жени над 35 години. Те могат да ви помогнат да разберете дали бебето ви има вроден аномалии. Попитайте вашия лекар за тези тестове, за да научите рисковете и ползите и да решите кое е подходящо за вас.

Приемайте пренатални витамини. Всички жени в детеродна възраст трябва да приемат ежедневно пренатален витамин с най-малко 400 микрограма фолиева киселина. Получаването на достатъчно фолиева киселина всеки ден преди и по време на първите 3 месеца от бременността може да помогне за предотвратяване на дефекти в мозъка и гръбначния мозък на вашето бебе. Приемането на фолиева киселина добавя допълнителна защита за по-възрастните жени, които са по-склонни да имат бебета с вродени аномалии. Някои жени се нуждаят от повече от 400 mcg, но не приемайте повече, ако лекарят изрично не ви го е препоръчал. 

Как да предотвратим риска от проблемна бременност?

Мили момичета, на първо място не забравяйте грижата за себе си, тя ще ви помогне да се справите с всички съществуващи здравословни проблеми и ще ви предпази от диабет, свързан с бременността, а също и от високо кръвно налягане. И колкото по-здрави сте, толкова по-добре ще бъде за вашето мъниче.

Ако имате хроничен здравословен проблем като диабет или високо кръвно налягане, не пропускайте редовните посещения при лекаря. Овладяването на вашето състояние преди да забременеете ще запази вашето здраве и това на вашето бебе. Не забравяйте да посетите вашия зъболекар и за редовни прегледи и почиствания на зъбите.

Бременност и хранене - научи всичко важно

Яжте здравословна храна и добре балансирайте хронителния си режим. Яденето на разнообразни и полезни храни ще ви помогне да получите всички необходими хранителни вещества. Изберете много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, леща, нахут, грах, месо и нискомаслени млечни продукти. Трябва да приемате поне четири порции млечни продукти и други богати на калций храни всеки ден. Това ще поддържа зъбите и костите ви здрави, докато бебето ви расте. Включете добри хранителни продукти богати на фолиева киселина, като зеленолистни зеленчуци, сушен боб, черен дроб и някои цитрусови плодове.

Ако сте били с наднормено тегло преди да забременеете, може да наддадете около 11-15 килограма, но внимавайте да не преминавате тази граница. Наддаването на правилното тегло намалява вероятността бебето ви да расте бавно. Освен това намалява риска от преждевременно раждане. И намалява вероятността да имате проблеми със бременността като гестационен диабет и високо кръвно налягане.

Спортувайте редовно. Здравословното тегло по време на бременност е важно, то ще поддържа вашата сила и ще облекчи стреса ви. Мили момичета, важно е да не забравите да се консултирате с вашия лекар относно тренировъчната ви програма. Най-вероятно ще можете да продължите нормалните си упражнения през цялата бременност. Но лекарят може да ви помогне да разберете дали ще трябва да намалите или промените рутината си.

Съвети за успешна бременност

Спрете да пушите и да пиете алкохол. Както всички бременни жени, не трябва да пиете алкохол или да пушите цигари по време на бременност. Алкохолът повишава риска за вашето бебе да се роди с умствени и физически аномалии. Пушенето увеличава шанса да родите бебе с ниско тегло, което е по-често при по-възрастните жени. 

И не на последно място, ако се наложи да приемате лекарства, попитайте вашия лекар той ще ви каже какви лекарства е безопасно да приемате по време на бременност и по време на кърмене. Това включва лекарства с рецепта и лекарства без рецепта - добавки.

Текст: Milenita May