Цветовете на дрехите, с които се обличаме, имат огромно влияние в живота ни. Те са жизненост, феерия от емоции и енергия, която трябва да се излъчва от нас. „По време на бременността жената носи отговорност не само за себе си, но и за новия живот, който расте в нея, а за да е спокойна и хармонична, е важно какви цветове подбира за гардероба си”, казва пред сп. „9 месеца“ Влади Владимирова, имидж консултант, завършила един от най-престижните институти в областта – London Image Institute. „Работата върху психиката става и чрез стила на дрехите, които носим“, обяснява Влади и съветва как да се обличаме, така че да сме в мир със себе си и да сме емоционално уравновесени преди, по време и след бременността.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ В ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ СЛЕД РАЖДАНЕТО

„Когато една жена се готви да стане майка, за нея е важно да подбира внимателно цветовете в гардероба си. Всеки един от тях е вълна с определена дължина и ние я възприемаме като цвят в зависимост от интензитета, който има. Тази вълна влияе върху психиката и цялостното ни здраве. Неслучайно вече има цветотерапия, с която се лекуват определени заболявания“, посочва Влади Владимирова, която работи и като персонален моден консултант. Тя обяснява колко важно е да избягваме мрачните цветове. Ако жената носи тъмни цветове по време на цялата си бременност, тя не помага нито на психичното, нито на енергийното си състояние, което влияе и на бебето. Майката е тази, която дава енергията на плода, дава му импулс. Детето е в нейното енергийно поле и когато тя не се грижи за духовното си състояние и спокойствие, затваря не само своето, но и полето на бебето. Цветовете са като витамини, които майката избира за отрочето си, обяснява Влади. „Задайте си въпроса – кога купуваме на детето дрехи в черно? Никога, нали?! Винаги се заглеждаме в цветните дрешки. Бременната трябва да бъде като детето. Неслучайно според едно изследване децата посягат най-често към жълтото. Това е жизнеутвърждаващ цвят, свързан с общото ни присъствие в света.”

Влади съветва всяка майка да не забравя, че всъщност в каквото облича себе си, в това облича и детето си – с този цвят и с тази енергия. Когато става дума за официален повод, няма проблем да сложим нещо черно, но е добре то да не е основният цвят в гардероба ни. Имайте предвид, че ако се обличаме в тъмните краски, ние подаваме на детето си ниски вибрации. Черното ни захлупва и отнема от жизнената ни енергия, освен това вълната на тъмния цвят е по-къса. Това е цвят, който държи хората на разстояние. Препоръката на стилистката е да си направим цветотерапия с дрехи в бяло, жълто, оранжево, червено, розово, лилаво, зелено – цветове, които виждаме много по-често в природата. „Както знаем, няма нито една черна чакра. Червеното отговаря за първа чакра, оранжевото за втора, жълтото за трета чакра – все места, където се развива детето.

ЛЮБОПИТНО: НОВОРОДЕНИ БЛИЗНАЦИ НЕ СПИРАТ ДА СЕ ГУШКАТ

Носенето на тези цветове ще даде на жената допълнителна енергия, с която тя ще въздейства приятно на плода. Не трябва да се пренебрегва и зеленото, което отговаря за сърдечната чакра и спокойствието, при лилавото има творчество, креативност, при жълтото – жизненост, при оранжевото – лекота и фриволност”, обяснява специалистката. Важно е жената да се наблюдава и когато не се чувства добре, да знае, че може да се подсили с червения цвят. Ако една бременна е твърде нервна и напрегната, по-добре да не пипа червеното, защото то енергизира и може да доведе до агресивност. Вслушвайте се във вътрешния си глас и обръщайте внимание на цветовете, които ви грабват в един магазин, това не е случайно и подсказва какво е емоционалното ви състояние. Влади съветва бременните да имат в гардероба си от всеки цвят. Да, често се препоръчва през 9-те месеца да се купуват малко дрехи, за да не се изкушават майките да ги носят след това, но това не пречи да има разнообразие от аксесоари – шал, цвете или блуза. С най-високи вибрации е белият цвят, който съдържа в себе си всички цветове. Освен това бялото грабва вниманието и придава прогресивност. 

Стилът на обличане също е много важен. „Има стилове, които са свързани повече с ян енергията, например спортните. При тях у жената започва да се губи усещането за женственост и се подчертава силата. Романтичният стил е свързан с възприятията за романтика, т.е. свързан е със сърцето и сърдечната чакра. Обличайки се по този начин, ние подсилваме нашето възприемане на света чрез сърдечната чакра, а същевременно въздействаме на хората на ниво сърдечна чакра. Според имидж консултантката съвсем не е необходимо да сме на токчета, за да сме романтични. Бременната спокойно може да сложи едни пантофи, които са много удобни, но да ги комбинира с рокля или нещо с флорален мотив. Това ще подсили женската (ин) енергия, ще даде тласък на половата система и ще накара майката да се чувства женствена и балансирана. Препоръчвам на бъдещите майки да творят, независимо дали ще шият гоблени, ще сътворяват картички, или ще оцветяват книжки. Това е форма на медитация. В този момент жената работи много активно с цялата си същност. Ръката е пряко свързана с мозъка и когато правим нещо с ръце, ние съзидаваме, чувстваме спокойствие и се усмихваме отвътре. Ако подготвяте нещо за децата си сами, то вие ще вложите майчината си енергия във всеки предмет или дреха, с която искате да го облечете, в чаршафа, който искате да ушиете, или в аранжирането на някаква играчка. Детето ще усеща вашата енергия и присъствие. Това поддържа връзката между майката и детето. Аз лично вярвам, че на българката й е дадено да създава шевици.

КИКИ ОТ ЕДИН ЗА ДРУГ СПОДЕЛЯ КАК ЗАНИМАВА БЕБЕТО СИ

По принцип всяка геометрична форма създава поле – независимо дали ще е кръг, или триъгълник. Когато правим шевица, когато бродираме, използваме геометрични форми и създаваме послание. Ако избродираме нещо за детето си, ние не само му предаваме нашата енергия и емоция, но създаваме за него специфично поле и му правим защита. Моя съученичка от гимназията например си е направила лепенки под формата на шевица и ги е залепила на колата си. Ефектът от тях е уникален – всички й правят път, хората й се радват, привлича вниманието и на децата с тях. По този начин създаваме и култура у децата“, казва Влади. Тя обяснява, че шевицата ни е българската мандала. Носенето на дреха, върху която има цвят или шевица, освен че предпазва жената, въздейства и пази детето й. Неслучайно едно време нашите майки и баби са бродирали и шиели. Затова Влади препоръчва на всяка майка или млада жена да се занимава с плетене, шиене, ръкоделие или рисуване. Тогава жената работи много активно с цялата си същност. Да не говорим, че това носи баланс и във взаимоотношенията между мъжа и жената. Когато поддържаме силна женската си енергия, имаме какво да дадем на мъжа. Ако сме много социално активни, комуникираме с мъже и трябва да се доказваме непрестанно, тогава подсилваме мъжката си енергия. Партньорът бавно и постепенно престава да ни осъзнава като жена. Той не получава от нас женска енергия и обикновено в този случай намира друга жена, която да му я даде.

„Препоръчвам на майките да се обличат по-женствено, неслучайно жената е избрана да бъде носителката на живота. Нека не се притесняват, че фигурите им се променят. С правилни кройки, размери и добре избрана дреха няма нещо, което да не може да бъде подчертано”, казва Влади. И съветва да се обичаме и харесваме. Често жените след раждане не одобряват външния си вид и това ги тормози. Когато фокусираме вниманието си върху това какви сме били преди и какви сме сега, отблъскваме мъжа до себе си. „Аз сега не се харесвам“, „Вече имам друга мисия“, „Остави ме на мира“ – с тези изрази ние му казваме: „Аз сега съм майка, не съм жена“ и го отблъскваме. Сигурно е, че ще се появят стрии, но не е необходимо да насочваме вниманието на мъжа натам. Не забравяйте, че ние сме първо духовни същества, човеци. Жената трябва да знае, че е ценност и че във всеки момент от живота й има нещо хубаво, което може да бъде подчертано. Важно е да се харесва, а не да се критикува и упреква.

Текст: Драгомира Иванова