Дискусионна среща на тема "Пътят на кърменето" се проведе в Благоевград. Инициативата е свързана със Световната седмица на кърменето в периода 1-7 август.

Организатори на срещата са Регионална здравна инспекция Благоевград и партньори. Бъдещи майки се срещнаха с акушерки, специалисти по хранене, експерти.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

"Бъдещето на здравето на децата поставяме на фокус с тази среща, защото не трябва да се прибягва към тези изкуствени храни", каза за Радио Благоевград Бианка Равначка, началник на отдел "Профилактика на болести и промоция на здравето" към Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Те работят по програма за опазване на майчиното и детско здравеопазване, а въпросът за кърменето е в световен мащаб. 

Със срещата искат да дадат яснота на много въпроси, които вълнуват бъдещите майки.  

За акушерката с 40-годишен опит и преподавател в ЮЗУ Ани Атанасова кърменето е дар от природата.

Павлина Герина, председател на Алианса на акушерките, цитира Световната здравна организация за кърмене до 1 година, кърмата да бъде основна храна на бебето.

В екстремните горещини спасиха бебенце, заключено в кола

"Тепърва ще се откриват другите начини на хранене на бебето извън кърменето, т.е. повече алергии, по-болни деца. Майките също минават през призмата - аз не съм успешна майка, щом не съм кърмила детето си или то се е разболяло, защото не съм положила достатъчно усилия", смята Герина.

Бъдещите майки бяха особено развълнувани да научат всичко, което ги интересува. Присъстващите бременни жени казаха, че са за естественото раждане и кърменето.

2-годишно детенце е с шевове след инцидент в детски център 

"От информацията в интернет, която ни залива, ни е много трудно да отсеем кое е правилното и най-доброто, затова са специалистите", твърди бъдещата майка Кирилка Пятова. 

Източник и снимки: https://bnr.bg/