Екипаж на вертолет „Кугар” от състава на 24-та авиационна база "Крумово" извърши спасителна операция на пострадала туристка в Пирин. 

Бременна туристка е претърпяла инцидент под връх Вихрен в местността "Казаните". Получила е обилно кръвотечение. Екип от 16 планински спасители се отправя към мястото, където се е намирала жената.

Полицаи помогнаха на бременна жена, която едва не роди в задръстване

От Министерството на отбраната посочват, че пациентката е транспортирана до болницата в Разлог с хеликоптера, където е поета от специализиран медицински екип, стабилизирана е и е поставена под наблюдение. Спасителната мисия е завършила успешно. 

„Сигналът е подаден в 15:38 часа за 36-годишна жена с обилно генитално кървене. Беше направена перфектна организация, пациентката беше свалена до място, където да може да кацне вертолета. Пациентката беше транспортирана до болницата, очакваше я екип от акушер-гинеколог, анестезиолог, реаниматор. Бяха оказани необходимите действия за бързо спиране на кървенето“, обясни д-р Божикова.

Лекари спасиха окото на дете, пострадало при игра с лък

Операцията е проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Екипажът на вертолета е бил в състав: командир подполковник Пламен Дончев, помощник-командир капитан Йонка Хаджиева, борден техник старши лейтенант Селда Ахмедова, спасители -- старши сержант Стоян Колев и младши сержант Велислав Аръков, посочват от МО. 

За съжаление, по-късно спасената жена е загубила бебето си.

Ива се ражда едва 700 грама, но след дълга борба, вече е у дома

Директорът на болницата в Разлог д-р Радка Божикова обясни, че е направено всичко необходимо, за да може да се спре кървенето. 

"Пациентката е знаела, че бременността не се развива, както трябва. Най-вероятно е вследствие на високата надморска височина, физическото натоварване“, каза още д-р Божикова. 

В Бургас мълния удари дете - лекари се борят за живота му

Бременната е била в 11-а гестационна седмица, в момента е в стабилно състояние и се чувства добре. 

Източник: https://bnr.bg/