Срещаме ви със Симона Симеонова – фотограф по професия и майка на две деца по призвание. Страстта към фотографията и любовта към децата придават смисъл на живота ѝ, вдъхновяват я всеки ден и будят вълнуващи идеи за проекти в ума ѝ. Така, докато известно време идеите се разгръщат в нейното съзнание, идва момент, в който те оживяват напълно. Наскоро Симона реализира един проект – дълго мечтан и желан за нея – фотосесия, подкрепяща дългото кърмене в България. Щастливи сме, че сега можем да ви разкажем за него и да ви направим част от приключението, наречено Кърмене. Нека разберем повече. 

ЛИЧНАТА СРЕЩА С КЪРМЕНЕТО

В личен план за мен кърменето се превърна в дълга битка. Започна още при раждането на първородната ми дъщеря. Тя се роди със спешно секцио и беше закърмена чак на третия ден. Поради моята неопитност тогава, получих тежко запушване на гърдите и се наложи дълго да лежа в болница. Постоянно ми вливаха антибиотик. Разбира се, това беше и причина да спра да кърмя бебето си. Приятели, роднини, лекари – всички ми казваха, че с кърменето бях дотук. Не вярваха, че е възможно отново да кърмя нормално. 

Всичко, през което минавах тогава, беше изключително мъчително и тежко за мен. Чувствах се ужасно. Щом се прибрах у дома, започнах с опити да върна дъщеря си към гърдата. В началото те бяха неуспешни – тя се дърпаше, протестираше. Аз обаче не се отказвах, прекарах дълги часове в четене на статии, търсех споделен опит от други майки, бях упорита… И ето, че бебето засука. Година и половина кърмех успешно. За мен това беше победа. 

Сън и кърмене на бебето – какво е важно да знаем?

Тогава осъзнах: „Кърменето е прекрасно нещо“. Със сина ми започнахме да се кърмим веднага и продължаваме вече две години. 

КЪРМЕНЕТО ЗА МЕН Е: 

Много специален акт. Връзка, като никоя друга. Потапяш се в един различен свят. Съществувате само ти и малкото създание до теб. Ти му даваш топлината си, себе си, обичта си и времето си, а то ти отвръща с една специална близост, която няма как да усетиш по друг начин, освен ако не кърмиш. Лежите, вперили поглед един в друг, а очите ви говорят много. За мен всяка майка трябва да опита с кърменето. Защото това, което то ни дава, е не само здраве, ами и една много силна връзка. Само една кърмеща жена може да усети и опише това усещане на близост и топлина. 

„ЗА КЪРМЕНЕТО С ЛЮБОВ“ - ИДЕЯТА

Фотосесията на кърмачки планувам от дълго време. Фотографията за мен е много повече от професия, тя е изкуство. А любовта към децата и интимния момент на кърменето за мен са смисъл, радост, живот. Това ме накара да обединя всичко и да създам проекта.  

Идеята за него се роди от желанието да мотивирам повече жени да кърмят, колкото се може по-дълго. Със снимките си искам да покажа на майките, а и не само, колко красиво може да бъде кърменето всъщност.  

Надежда, която ни показва скритата страна на кърменето

Неслучайно избрах да направя снимките на открито. Целта ми е по този начин да покажа, че кърменето не е срамно, а дори напротив – гледката на кърмеща жена е прекрасна. 
Щастлива съм, че много майки откликнаха и се включиха с отдаденост и любов в моя проект. Заедно със сина ми, и аз взех участие в него. Фотосесията включва общо 17 кърмещи момичета. А ето и какво споделят те за интимния процес на кърменето. 

Василена 

„Какво е за мен кърменето?“ - в търсене на отговор на този въпрос реших да погледна дефиницията на думата кърмене и без изненада открих, че думата се тълкува единствено в значението си на сучене (хранене) на кърмаче. Тогава се запитах: „Дали за мен кърменето е само хранене?“ Отговорът ми категорично е „НЕ“ – кърменето значи на първо място любов, физическа близост без аналог, прилив на емоции, безкрайна нежност, постоянна и непрекъсната грижа за едно малко създание, за което МАМА е целият свят! Свят, който тя му помага да открие, давайки му най-ценния дар на природата. 

Аз слагам знак на равенство между майчинството и кърменето и не бих си представила да имам дете и да не положа това усилие. Да, не е лесно в началото, имаше трудности, за безсънието няма да споменавам дори, но с подкрепата на правилните хора всичко се нареди и кърменето стана най-лесното и прекрасно нещо за мен и моето дете. Въпреки липсата на разбиране от околните, смея да заявя, че кърменето на едномесечно бебе и на дете на 15 месеца си е също толкова голямо геройство, изискващо пълно себеотдаване. 

Мощна, сурова, отворена и любяща - красотата на кърменето, представена в снимки

На тази снимка дъщеричката ми Йоана е облечена с рокля, ушита от моята майка за първия ми рожден ден. Бих искала да си пожелая някой ден тя да я облече на своята дъщеря и да запечата по същия начин този прекрасен момент в снимка за спомен!

Валерия

Кърменето е красиво и не трябва да се крием и да се срамуваме да кърмим, без значение от възрастта на кърмачето. Моето дете вече направи 2 годинки, а кърменето продължава. И ще е така, докато синът ми сам не реши да се отбие. 

Пламена

Кърменето е най-красивото проявление на връзката между майката и бебето. Винаги съм смятала, че това е нещо много естествено, чисто и нежно. Едно бебе има нужда от топлината и сигурността на майчината прегръдка, какво по-хубаво това да бъде съчетано и с храненето на детето.

Кристина

Чувство, което не може да се сравни с нищо друго. То си е една вселена, нещо ваше и само ваше. То е да си всичко, от което бебето ти има нужда. Кърменето е любов, понякога изпитание, при някои е борба, но си струва да усетиш магията между майка и нейното бебе в най-чиста форма. Най-доброто, което мога да направя за бебето ми, е да го кърмя. Отново и отново. Велико е!

Всички снимки, включени в проекта, можете да разгледате във фейсбук страницата на Симона: S.Prodanova Photography