Има много причини да се откажете от пушенето, както за вас, така и за вашето бебе. Вероятно сте чували за повечето от тях от здравни специалисти, приятели, членове на семейството или колеги. Но дори и да не успявате да спрете цигарите, кърменето на бебето е все още най-добрият избор, който можете да направите. Важно е да знаете, че децата на пушачите са изложени на повишен риск от колики, респираторни инфекции и SIDS (синдром на внезапна смърт). Но кърмените бебета са с по-нисък риск за тези заболявания в сравнение с изкуствено хранените, дори когато майките им продължават да пушат.
Кърменето осигурява значителни ползи за здравето – и за мама, и за бебе. За бебето то допринася за защита срещу диария, някои видове рак, диабет и много други здравословни предизвикателства. Майките, пък предпазва от рак на гърдата, помага контрола на теглото след раждането и насърчава уникална връзка майка-дете, която не може да се осъществи по друг начин.

Ето някои препоръки, които могат да помогнат за намаляване на потенциалните ефекти от тютюнопушенето върху вашето бебе: 

Пушете възможно най-далеч от бебето

За да предотвратите излагането на детето на тютюнев дим и частици, достатъчно малки за вдишване, пушете навън или поне в стая далеч от него. Някои специалисти твърдят, че членовете на семейството, които пушат, трябва винаги да мият ръцете си след пушене и преди да докосват бебето. Пушачът може също да носи яке или друго връхно облекло, докато пуши, за да предпазва дрехите си от частици дим.


Намалете цигарите

По-малко изпушени цигари означават по-малко дим в околната среда, по-ниски нива на никотин в кърмата, по-добро здраве за всички и повече време с бебето.  

Следете теглото на бебето

Някои изследвания показват, че тютюнопушенето влияе върху наддаването на тегло на бебето, докато други не отчитат разлика между бебетата на майки, които пушат и тези, които не. В светлината на тези противоречиви констатации има смисъл да наблюдавате наддаването на тегло на вашето бебе при редовните прегледи. Ако се притеснявате за растежа му, обсъдете проблема с педиатъра. Има много техники, които можете да използвате, за да увеличите количеството на млякото.

Пушете веднага след кърмене, не преди

Когато кърмещата майка изпуши цигара, нивото на никотина в кръвта и млякото на майката се увеличава рязко и след това започва да намалява с течение на времето. Ето защо, пушенето веднага след хранене на бебето намалява до минимум количеството на никотина в кърмата. Около 90 минути след пушенето нивото му спада наполовина. Вашето бебе вероятно ще иска да бъде кърмено често в първите седмици, така че не винаги можете да чакате толкова дълго между пушенето и следващото хранене. Честото кърмене е добро за кърмата и гарантира, че бебето ви получава достатъчно храна. 

 

Прекратяване на пушенето

Много търговски продукти могат да ви помогнат да спрете пушенето. Тяхното използване предпазва цялото семейство от въглероден оксид и дихателни дразнители във въздуха. Ако използвате никотинова дъвка или таблетки за смучене, приемайте ги както бихте пушили – използвайте ги веднага след кърмене, така че нивото на никотина в кръвта да има време да намалее преди следващото кърмене. Трансдермалните никотинови лепенки осигуряват стабилно ниво на никотин в кръвта и млякото. Това ниво ще бъде по-ниско от нивото на никотина при пушене. Помислете за премахването на пластира през нощта, за да намалите нивата по време на нощните хранения. Кърмещите майки трябва да бъдат особено внимателни да не пушат цигари, докато използват такива продукти. Тютюнопушенето при употребата на заместващи продукти може да доведе до много високи нива на никотин в кръвта и кърмата, което може да бъде опасно. 

Ранно отбиване

Някои изследвания показват, че майките, които пушат спират да кърмят по-рано от тези, които не пушат. Въпреки това, неотдавнашният преглед на такива проучвания показа, че може да няма физическа причина за ранното отбиване. Някои експерти смятат, че майките, които продължават да пушат, често спират да кърмят поради опасения дали е безопасно за техните бебета. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали ранното отбиване е причинено от някакъв физически ефект от тютюнопушенето или друг фактор. Майките трябва да помнят, че кърменето предпазва техните бебета от самите респираторни заболявания, за които те може би се тревожат. Важно е да решите какво е реалистично за вас. Някои майки отказват цигарите по време на бременност и докато кърмят. Други се опитват да сведат до минимум ефекта от тютюнопушенето чрез гореспоменатите методи. Намаляването на пушенето във вашия дом ще бъде полезно за здравето на цялото семейство, а не само за бебето. Но дори и да не се откажете или да намалите пушенето, кърменето все още осигурява важни ползи за здравето както за вас, така и за вашето дете. 

Източник: llli.org

Превод: Кристина Крумова