Какво знаете за живота по време на кърмене? Как да се храните, можете ли да спортувате, ако се разболеете, как да се лекувате и пр. Отговорите на тези и на още други въпроси ще научите с помощта на Диди Димова, акушер и психолог.


За да има жената кърма, отговорен е хормонът пролактин, който се произвежда в хипофизната жлеза. А за неговото производство нямат значение бозата или баничките. Важно е преди всичко майката да се чувства спокойна, да се храни здравословно, да спи достатъчно, да се разхожда...

Кърменето не е мъчение или изпитание, през което майката задължително трябва да премине. То е интимен процес между нея и детето й. Когато тя се чувства добре, и бебето й ще се чувства добре.

Менюто
Един от най-големите митове е, че за да има кърма, майката трябва да пие много прясно мляко. Всъщност максималната дневна доза не бива да превишава 200 мл. Голямото количество прясно мляко може да предизвика у бебето алергия към белтъка. По-добре е да консумирате без ограничение кисело мляко. Така ще си набавяте необходимия калций, нужен на вас и на бебето.


Важен фактор, с който всяка кърмачка трябва да се съобразява, са коликите. Вашето меню се отразява на храносмилането на бебето. Съставът на кърмата се променя в зависимост от това, което консумирате. Ако сте се хранили с ястия, предизвикващи газове, това ще се отрази и на коремчето на детето. Затова изключете от менюто си (поне през първите три месеца) бобовите храни, газираните напитки, зелето, пикантните и пържените ястия. Добре е да избягвате и храни, „напоени” с консерванти и оцветители.
Не се лишавайте обаче от протеини: месо, сирене, кашкавал. Яжте ядки, пълнозърнест хляб, зеленчуци, плодове, подправяйте салатата със студено пресован зехтин. Пийте и 1.5–2 л вода дневно. Тя помага на организма да изхвърля токсините.
Кърмачката трябва да приема 500 калории дневно повече от жената, която не кърми. Ако си набавяте тези калории чрез здравословни храни, постепенно натрупаните ви килограми ще се стопят. Не допускайте да огладнявате – хранете се често и по малко.

Спорт
Ако спортът е част от вашето ежедневие, кърменето няма да ви попречи. Единственият фактор, с който трябва да се съобразите, е възстановяването на перинеума след раждането. Така че, преди да започнете активни тренировки с по-голямо натоварване, изчакайте първите три месеца (добре е да се консултирате и с вашия лекар). През това време обаче спокойно можете да правите йога и Пилатес упражнения. Чрез тях ще подготвите мускулатурата и костната си система за фитнес, джогинг или друг ваш любим спорт.
Може би сте чували, че когато майката спортува, тя губи прекалено много калории и млякото й намалява. Или че по време на физическа активност мускулите отделят млечна киселина, която прави вкуса на млякото неприятен. И двете твърдения са заблуди. Както вече се спомена, производството на кърма се регулира от мозъка. Когато сте удовлетворена (включително от умерената тренировка), той изпраща позитивни сигнали и кърмата е истински еликсир за детето. А що се отнася до загубените калории, женският организъм произвежда кърма в зависимост от нуждите на бебето, без значение дали сте се посветили половин час на упражнения.
Кърмещата майка, която физически е активна, е по-здрава и по-спокойна.

Боледуване
Ако докато кърмите се разболеете, прибягвайте до медикаменти само когато е крайно наложително. Вземайте лекарства, предписани от лекар, и в никакъв случай – препоръчани от приятелки.
Някои прекъсват кърменето, когато се разболеят. Други  продължават да кърмят, докато са болни, за да предадат на бебето от антителата, които организмът им произвежда. Почти във всички случаи кърменето е препоръчително. Но ако имате много висока температура или се чувствате изключително отпаднала и неразположена, ще предадете на детето своя дискомфорт. Затова по-добре е да използвате замразената кърма, която пазите във фризера, а когато сте по-добре, отново да кърмите бебето.

Алкохол
Всъщност забраната за алкохол не е толкова строга, колкото предполагате. На вечеря можете да изпиете чаша бяло сухо вино, а на обяд – чаша бира. Имайте предвид, че за да се разгради макар и малкото количество алкохол, са нужни два часа. Така че можете да си доставите това удоволствие непосредствено след кърменето, когато сложите детето да спи.

Цигари
Дори да не можете да скъсате напълно с цигарите, по-добре е да ги намалите, но да продължите да кърмите, отколкото да лишите бебето си от майчиното мляко.
Майката пушачка понякога има нужда да запали цигара просто заради ритуала и спокойствието, което това й доставя. При кърменето и двамата участници в този процес трябва да се чувстват добре. Следователно, ако цигарата ви успокоява, запалете я. Разбира се, направете го пак след като сте кърмили, защото след изпушената цигара нивото на никотина в кръвта се повишава, а по-късно спада. Това мнение споделя и световната организация, подкрепяща кърменето – Ла Лече Лига. Според нейни материали ползите от майчиното мляко категорично са по-големи, отколкото вредите от няколкото цигари на ден.

Кафе
То също е сред позволените удоволствия. Ако и то е част от всекидневния ви ритуал, ако ви ободрява и ви помага да регулирате кръвното си налягане, можете да изпивате по чашка сутрин или следобед. Кафето не бива да е твърде силно. Пийте го също непосредствено след кърменето, така че до следващото хранене на бебето организмът ви да е преработил кофеина, който сте поели.

Женски удоволствия
Животът с бебето ви прави щастлива, но обсебва целия ви ден. От вас зависи да организирате режима на детето така, че да ви остава и малко лично време. Спокойната и удовлетворена майка е много по-пълноценна от изнервената жена с ниско самочувствие. Така че при първа възможност отскачайте до козметичния салон, срещайте се с приятели...

Работа
Може би възнамерявате да се върнете на работа, но все още имате желание да кърмите? Не е трудно да съчетавате двете. Ако бебето е по-малко и суче няколко пъти на ден, за деня изцеждайте кърма и я съхранявайте в хладилника, а вечер и сутрин го кърмете. Ако пък детето е по-голямо и е захранено с разнообразна храна, чрез кърменето сутрин и вечер ще си набавя нужните полезни вещества. Това ще има и успокоително действие – ще му помага по-лесно да преодолява раздялата с вас през деня. Не се притеснявайте, че докато сте на работа, ще чувствате дискомфорт в гърдите. Ако постепенно сте намалили дневните кърмения, организмът ви ще се е настроил към този режим и ще произвежда най-много кърма тогава, когато има нужда.

Ани Кашкавалджиева