Здравейте, пише ви една жена, която е избрала да не бъде майка. Не намирам подкрепа и разбиране сред приятелите си, а майките ме гледат така, сякаш съм  ,,луда''. Пиша ви, вярвайки, че ще намеря съмишленици и приемане. Темата е важна и за други жени, сигурна съм. В съвременното общество се наблюдава нарастваща тенденция на жени, които съзнателно избират да не станат майки - за тях не се говори особено обаче...

Защо е толкова важно да имаме второ дете

Въпреки традиционните очаквания и стереотипите, жените днес избират разнообразни пътища, като се фокусират върху кариерата, личното развитие.

В момента съм на 32 години, омъжена, с добра професия и на прага да започна своя мечтан бизнес - мечта, в която вложих много средства, време, идеи - от всички ресурси по много. С моя съпруг решихме, че не искаме да имаме деца, защото знаем как те променят изцяло живота и ежедневието. Не бих нарекла това егоизъм, а по-скоро ,,ясно съзнание''относно какво мога, не мога, искам или не да бъда и да дам на други хора. Ако станем родители, мигновено децата ще се превърнат в приоритет, защото не съм почитател на това да си майка, а баби и детегледачки да отглеждат детето ти. Или си отдаваш на 100 процента с целия си ум, сърце и любов, или по-добре вземи решение да нямаш деца. Не на последно място, доста наши познати се разделиха след появата на децата им, като именно това се оказа ,,препъни камъчето'' в отношенията им, други пък стоят заедно ,,само заради малките''. Не, не е за нас това, ние се обичаме такива, каквито сме, днес и сега. Родителите ни страдаха в началото от взетото решение, но впоследвие разбраха и приеха гледната ни точка, благодаря им за уважението. Тъжно е обаче, че сред приятели и колеги някак темата е на заден план, те смятат, че имаме репродуктивни проблеми и крием от тях, че правим инвитро... Срамно ли е да правиш инвитро? Защо бих крила? Не могат дори да си представят, че не искаме деца... За мен това е наистина странно.

 

В исторически контекст ролята на жената е била асоциирана предимно с майчинството и семейството. Въпреки това, с образованието и възможностите за професионално развитие, жените се оказват в позиция да избират различни пътища за своя живот.

След успешно инвитро 43-годишна жена забременя естествено

И все пак, какви са основните причини, за да изберат някои жени да нямат деца?

  • Професионални амбиции: Жените, които се стремят към висока кариера или имат амбиции в научни, технически или творчески сфери, често предпочитат да инвестират времето и усилията си именно там, без да се налага да имат пауза или други приоритети.
  • Личностно развитие: Някои жени търсят непрекъснато развитие и усъвършенстване чрез образование, пътувания, хобита и комуникация с различни хора по света.
  • Грижа за околната среда: С натрупването на глобални проблеми от типа на пренаселеност и изменение на климата, някои жени избират да няматдеца, за да намалят натиска върху ресурсите на планетата.
  • Финансови и времеви аспекти: Възпитанието на деца изисква значителни ресурси, включително финанси и време. Факт е, че за да отгледаш и възпиташ пълноценно едно дете, е важно да имаш и подкрепата на другия родител, освен добри финансови възможности.

Моля ви, разберете, жените, които избират този път, често се изправят пред натиск от обществото. Но, когато това е личният избор на една жена, несъмнено тя заслужава разбиране, уважение и признание, а не критика и неодобрителни погледи. Ние не сме по-малко жени, защото няма да сме майки, нали?

Поздрави,

Беатриче Костова, София