Всеки ден по света се раждат близо 364,501 деца. Това са 5 мъника за секунда и 300 за минута… В Китай числата са  45,302 деца за един ден, от които 770 идват на бял свят в Шанхай (данните са актуални към момента, когато законът за едно дете е бил в сила). Към момента Китай официално преразгледа своите закони, за да позволи на двойките да имат до три деца в опит да се увеличи раждаемостта в страната. Знаете, че имаме любима рубрика „Раждането по света“ и така любопитството ни отведе именно до Китай.

Законът за семейно планиране

От 1980 година насам в Китай е в сила строг закон за семейното планиране. Според него семействата нямат право да имат повече от едно дете, затова и абортите до много късен месец са разрешени.

От години обаче, както и вследствие на Corona вирусът, налице са някои изключения. Бързаме да споделим какви – например, селяните имат опция да си позволят второ дете, ако първата им рожба е момиче. Градските семейства пък могат да се радват на втора рожба, ако и двамата родители нямат братя и сестри.

Известните и богати китайци така или иначе разполагат с най-много свобода на действие, защото са в състояние да заплатят глобите, налагани от държавата, и така да имат по две, три или повече деца.

Как започва цялото приключение около появата на нов живот в този различен за нас – европейците, свят?

Разбира се, няма да изненадаме никого, споделяйки, че най-важното нещо е да откриеш правилната си половинка. Жените сякаш са привилегировани, поради „излишъка“ на мъже, така че остава да се огледат добре и да изберат най-благодатния кандидат. От голяма полза в начинанието са и традиционните пазари за младоженци. Сходно на днешните сайтове за запознанства безброй мъже и жени оставят там обяви със своите данни, желаейки да открият перфектния за себе си партньор.

Често на тези пазари можеш да срещнеш първо родителите на бъдещите „кандидати“ за брак и после тях самите. Родителите оглеждат добре какви са предложенията и се пазарят. Все пак това не е голяма изненада, защото част от културата на Китай е родителите да се грижат за децата до смъртта си, те правят всичко за своите наследници. Май по тази част малко си приличаме, а?

Следваща стъпка

След като си открил своята половинка, равна по образование и социално положение, сте готови да направите заедно следващата крачка – да създадете нов живот. Какво се случва в една от най-реномираните болници в Шанхай --  Университетска Болница „Фудан“ – базата разполага с едно от най-големите родилни отделения града и предлага перфектни условия за родилки от всеки социален слой. Влизайки в чакалнята, е съвсем нормално да срещнеш големи фамилии, вперили поглед в огромното информационно табло, даващо детайлна информация за бъдещия член на семейството (дори какво разкритие има майката в момента – докато е в родилна зала). Преди майката да получи желаното разкритие, я обслужва част от персонала, това включва масаж на крайниците и други техники за успокоение.

След появата на новия живот

След появата на бебето и редовните прегледи за състоянието му, то се оставя до главата на своята мама. Лекарите насърчават първия контакт на майката с новороденото да бъде целувка, а не допирът с пръсти. Следва среща с таткото и останалите членове на семейството. В по-голямата част от случаите таткото не се осмелява да вземе бебето на ръце, защото то все още е много крехко. След раждането болницата осигурява помощница – ayi,  която се грижи за новороденото до изписването му. Тя учи майката как да повива детето си и помага със съвети за кърменето или техниките за масажи.

Прочетете още: Раждането в Германия

След изписването

Всеки сам избира как да започне отглеждането на новороденото, но голяма роля изиграва и финансовото положение на семейството. По-бедните семейства разчитат на родителите си за помощ и съвети. Те остават да живеят при тях от четири седмици до две години. Каква помощ само, а?

По-заможните семейства често прибягват до професионалист с богат опит в отглеждането на бебета. Помощницата дава увереност на младите родители, поне в началото, когато всичко е съвсем ново. Тя остава понякога с месеци, за да научи майката да кърми правилно и да разпознава различните видове плач на бебето. Много често тя будува вместо родителите нощем, когато детенцето е неразположено. Щом родителите се почувстват сигурни, че са готови да се справят със всяка ситуация, е време помощницата да ги остави, за да помага и на други новобранци. Разбира се, това удоволствие не е за всеки, заплащането на месец се равнява на приходите на едно средностатистическо китайско семейство месечно.

Прочетете още: Раждането в Белгия

Най-богатите семейства избират друга опция за следващите четири седмици след изписването и това е луксозен хотел за майки и бебета. Там повече от 6 служители се грижат за едно дете. Майката разполага със здравословно меню на всяко хранене, ежедневните масажи за мама и „спа“ за бебето не са изненада. При влизането на всеки посетител в хотела се прави първо бърз преглед за вируси и настинки и тогава се допуска да влезе в този луксозен рай.

Прочетете още: Раждането в Америка

Ясно е, че родителите дават всичко от себе си, за да спомогнат началото на новия живот на техния наследник. Китайците споделят, че след като имат право само на едно дете, то би трябвало да разполага със всичко необходимо от първата си глътка въздух.

Интересна традиция след раждането

В различните култури яйцето се приема като многозначен символ. В Китай то е символ за плодородието, затова не е изненада че бабите на новородените раздават декоративни и красиво изрисувани яйца. Това е знак, че едно ново поколение се е родило и е готово да поеме своя път.

Текст: Мария Беловска, международен репортер за „9 месеца“