Този въпрос се задава по-често, отколкото допускаме – от всяка втора бъдеща майка. В действителност, независимо че въпросът често се задава, възможността е рядка. Да си представяме, че ще имаме близнаци, значи донякъде да си фантазираме. „Две наведнъж би било толкова хубаво!”, казват някои майки. Бъдещата майка едновременно се страхува и желае да роди близнаци. Някои жени питат: „Какво трябва да направя, за да имам близнаци?”. На практика нищо, решава само случаят, подпомогнат от някои предразполагащи обстоятелства.

Бременност с близнаци
Неразположенията в началото на бременността с близнаци са по-чести. Тъй като матката по-бързо увеличава обема си, по-рано настъпват „механичните” смущения, предизвикани от натиска – например нуждата от уриниране. По-подчертани са затрудненията при дишане, по-често се появяват разширени вени и т.н.


Ако медицинският контрол и предпазният режим са недостатъчни, възможно е да настъпят усложнения като прекомерно напълняване, албумин в урината, високо кръвно налягане.
Една грижливо наблюдавана бременност с близнаци има всички изгледи да се развива толкова добре, колкото обикновената бременност. Ако очаквате близнаци, не се тревожете двойно. Бъдете само двойно по-внимателна към лекарските препоръки.

Няколко задължителни предпазни мерки
От шестия месец се прави изследване на урината всеки петнадесет дни, защото опасността от появата на албумин е по-голяма.
Редовни консултации с лекар, ако не всеки петнадесет дни, то поне всеки три седмици. От шестия месец да се почива максимално, за да се избегне преждевременно раждане, защото матката е преразтегната и по-лесно се свива.
В повечето случаи раждането протича нормално. То трае малко по-дълго от обикновеното. Между двете раждания изтичат обикновено от 15 до 30 минути. Възможно е вторият близнак да заема неправилно положение и това да наложи енергична намеса.

Три, четири, пет близнаци
Раждането на близнаци в наши дни определено може да се предизвика изкуствено, чрез съответно хормонално лечение, отделяне на яйцеклетка от яйчник на жени, при които този процес не става спонтанно и поради това страдат от безплодие. Но понякога лечението надминава поставената цел и вместо една яйцеклетка по същото време узряват няколко, които ще бъдат оплодени едновременно. Така могат да се родят два, три, четири деца.

Тройната бременност произхожда или от едно единствено яйце, създало три зародиша от един и същи пол /истински близнаци/, било от две яйца, едното, от които ще даде начало на истински близнаци, и то винаги от един и същи пол, а от другото – едно дете от същия или от другия пол, а може да се получи тройна бременност и от три яйца.

Четири деца могат да произхождат от едно, две, три или четири яйца. Истински четири близнаци – когато от едно яйце произлязат четири зародиша. Неистински близнаци: те могат да се родят било от две яйца, от три яйца или от четири яйца. В последния случай няма предпоставки някое от децата да прилича повече на останалите, отколкото обикновените братя или сестри, защото всички те произхождат от различни яйца.

Пет бебета. Възможни са няколко варианта, по-точно седем, в зависимост от това, дали са оплодени една, две, три, четири или пет яйцеклетки.