Какво е Фън Шуи?

Това е древна китайска философия и практика за подреждане и подобряване на дома с цел да се радваме на повече хармония, равновесие и успехи в нашия живот и в живота на тези, които обичеме. Много специалисти по Фън Шуи са на мнение, че хармонията в интериора въздейства пряко върху поведението на децата. Основавайки се на древното китайско учение, се смята, че е най-добре детската стая да бъде ориентирана на изток, но и в западния сектор на дома е добре, защото той попада в зоната на детето и новите планове.

Как да използвате фън шуй в стаята на децата си, за да създадете уютно пространство, което насърчава щастието, хармонията и здравословния сън?

  • Изберете най-подходящите цветове

Цветовете в стата на вашето дете трябва да придават баланса на ян и ин енергията. Това означава, че тя не трябва да бъде нито прекалено ярка, нито прекалено тъмна, но в същото време да притежава хармония. Цветовете в стаята на детето до 12- или 14-годишна възраст, трябва да са с меки тонове. Светло сините и светло зелените тонове се препоръчват за детска стая, тъй като стимулират растежа и релаксацията. Други подходящи тонове са светла охра, патешко жълто, светло оронжаво, светло розово и лилаво, тъй като те повишават стабилността и осигуряват топлина. Знайте, че не се препоръчват тъмните цветове, защото те могат да потискат детето и да създадат твърде много нездравословна енергия.

  • Подходящите мебели

Легло - Идеалното положение за леглото е по диагонол, максимално далеч от вратата на стаята. Долната страна на детското легло не трябва да е обърната директно към вратата. Направете така, че детето да вижда всеки, който влиза в стаята без да извръща главата си на повече от четиридесет и пет градуса. Сложете огледало, ако е необходимо детето лесно да вижда всеки, появяващ се на вратата му. Поставете леглото на детето до цяла стена, защото детето ще се чувства спокойно и умиротворено. Не е добре леглото да бъде поставено до прозорец, по-добре е между леглото и прозореца да има малка масичка или шкаф или стол. Ако има разстояние между леглото и пода, трябва да цари идеален ред, иначе хаосът ще обхване мислите на детето.

Бюро - Добре е бюрото на детето да се поставя точно пред прозореца. Paзпoлoжeнието на бюрото трябва да е пepпeндиĸyляpнo нa пpoзopeцa тaĸa, чe детето c минимaлнo зaвъpтaнe нa глaвaтa да виждa ĸoй влизa през вратата на стаята. Подходящо е бюpoтo да бъде зaoблeнo, ĸoeтo пoзвoлявa плaвeн пoтoĸ нa положителна eнepгиятa.

Създайте пространство в детската стая за учене и постижения. Направете място на южната стена, ако е възможно, за постиженията на вашето дете. Това ще му покаже, че се гордеете с усилията и успехите на детето си. Показвайки неговите рисунки, сертификати, награди или други специални предмети, брагоприятстват и играят ролята на положителен стимул за учене и нови знания.

  • Пространство за игра и релаксация

Освободете пространството, за да може детето ви да си почине и да бъде креативно.

Създаването на пространство и визуална откритост на стаята помага на детето ви да се чувства по-малко притиснато и това помага, то да бъде креативно и да изразява своето въображение. Дайте на детето визуална почивка и изчистете всички предмети и играчки, с които не е играло от месец или повече.

  • Подходяща декорация, уреди и предмети

Свръхактивните деца, биха се чувствали най-добре в малка стаичка с пухкаво килимче в бяло и синьо. В случай че малчуганът е спокоен и срамежлив, за него е по-подходящо обширно помещение, боядисано в зелено и оранжево, в което да прониква много светлина. Артистичните деца се чувстват отлично в кремави стаи с ярки щори, чиито под е само с паркет или ламинат. Не се препоръчва да облепвате стените с плакати, върху които са нарисувани анимационни герои. Оказва се, че ококорените им очички, широките им усмивки на лицата и ярките цветове могат да превърнат дори най-спокойното хлапе в хиперактивно.

Знаете ли, че наличието на снимка на семейството в рамка в стаята на детето осигурява успокояваща енергия?Според специалистите по фън шуи положително въздействие върху детето оказва картина, окачена точно срещу вратата. Най-добре е хлапето да си я избере само. Дори вкусовете ви да не съвпадат, трябва да си дадете сметка, че то вече е личност със собствено мнение, и че няма нищо лошо да го наложи в своята неприкосновена територия. Задължително поставете в стаята на подрастващото дете тиктакащ часовник. Самият му звук приучава към дисциплина. Глобусът или географската карта стимулират жаждата му към познания, а кварцов кристал, поставен в североизточния ъгъл на бюрото, му помага да усвоява учебния материал с по-голяма лекота.

Направете детската стая здравословно място, като поставите снимки на водна основа, аквариум или звуци от вода. Купете на детето музикална кутия или, ако е по-голямо  уредба, тъй като звукът не само успокоява, но и пречиства помещението. Това обаче не се отнася до телевизора. По-добре го поставете в хола или в кухнята. Така той ще се превърне в притегателен център, около който да се събира цялото семейство.

Запомнете: всяко дете е индивидуално и за да има оптимален ефект, трябва да се вземат под внимание личните му характеристики.

Текст: Milenita May