Доходите в България все още са най-ниските в ЕС. Същевременно и раждаемостта, която е част от демографската криза, през последните 10 години е намаляла с 22%.

На какво да учим децата за парите

Питате се… Могат ли родителите днес да подсигурят по-добро бъдеще за наследниците си?


Манталитетът на повечето наши сънародници е такъв, че предпочитат да „оставят“ наследство на децата си – апартамент, къща, вила, спестявания. Не казваме, че това е правилно или грешно, а че може би има по-добра опция.

Експерти в сферата на личните финанси са на мнение, че бъдещето на децата зависи от постъпките на родителите още от самото раждане. Какво имат предвид с този съвет?

Вероника Атанасова: Ако искаме децата ни да имат финансова култура, самите ние трябва да я притежаваме

Представете си, че влизате в магазина и желаете да купите продукт за 1.00 лев. В случай, че откажете да похарчите тази „сериозна“ сума, тя би нараснала значително, при положение, че се инвестира по правилен начин.

Простата сметка показва, че 1.00 лв., инвестиран при раждането на детето ни, би се превърнал в 647.47 лв. до неговото пенсиониране, ако се вложи на капиталовите пазари при годишна доходност от 10%. Не, това не е препоръка за инвестиции, а просто самите факти – в исторически план (бел. ред. за последните 100 години.), средната годишна доходност на щатските пазари е над 10%.

Веси Станева – една мама, която не се страхува да говори за пари

При положение, че изчакаме до 10-ата годишнина на детето, всеки лев би се равнявал на 239.18 лв., отново при положение, че сумата е инвестирана до навършването на 65-ата му годишнина.

Има ли право бащата на парично обезщетение при раждане на дете

20-годишните вече са пълнолетни граждани, но ако сами започнат да влагат средствата си, всеки лев би се превърнал в 88.35 лева до пенсия.

Колко е нужно на децата ни, за да станат милионери?

Семейство с новородено ще трябва да отделя по 13 лева на месец, за да може детето да има 1 милион при навършване на 65-годишна възраст. Сумата расте до 35 лева, ако инвестицията се стартира на 10-годишна възраст и 95 лева при 20-годишните.

Парите и децата. Първи стъпки за изграждане на финансови навици

Изводът от всичко това е, че колкото по-рано започнем да пестим и инвестираме вместо децата си, толкова по-голям шанс имат те да забогатеят. И внимавайте – не прибягвайте до парите им по време на трудни за семейния бюджет времена.