Кърменето - интимно, лично, ценно преживяване между мама и бебе, което често обаче се превръща в истинско предизвикателство. Макар и да искат, някои майки нямат възможността да се насладят на момента да дарят бебето с най-добрата за него храна, а именно - кърмата. Безброй са причините, които могат да превърнат иначе вълшебния момент в неприятно, болезнено усещане - както за майката, така и за новороденото.  

В Световната седмица на кърменето споделяме личната история по темата на една симпатична млада дама, която, сигурни сме, много от вас познават. Ето какво разказва за своето приключение с кърменето Нанси Карабойчева, български модел, която печели титлата на Мис България през 2013 г. Нейната лична история открихме в личния ѝ профил във фейсбук. 

Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа

"Пиша този пост по тема, за която съм говорила, но може би не достатъчно.

С този мъник на снимката имахме трудности с кърменето в началото. В болницата изобщо не ми тръгна кърма, въпреки че правех какви ли не опити, за да я насърча (и родих естествено). Вкъщи продължавах с масажи, подбор на храна и цедене с помпа. И хоп на 5-тия ден след раждането тръгна. “Супер” - казах си, “започваме”. Да, ама не точно. След многогобройни опити Мати да забозае сам - не се получаваше… и не ставаше. Като казвам многобройни, говоря за по над 10 пъти на ден и за по над 20 минути всеки опит… вървящ ръка за ръка с изнервяне от малкия, глад, рев (на моменти дори ярост). Но не се предавах, пробвах различни методи - всичко, което някой някога ми е препоръчал). Както казах - не се предавах, мъчехме се всеки ден, по мноооого време. Плачехме, страдахме. Цедях се непрестанно и го хранех изцяло с кърма, но от шише. Смених помпата с тази на Philips Avnet и нещата осезаемо се подобриха. Но мъките с нашите опити си оставаха…

И така 43 много дълги дни… докато упоритостта ни не си каза думата и той забоза. Сам.

По-щастлива и по-горда не знам дали се бях чувствала, (като изключим може би само раждането), изпитах любов, благодарност и блаженство.

Още няколко дни така - засукваше и се хранеше, друг път не успяваше. До след около седмица, когато свикна, и всичко се нареди. Следващите 5 месеца Мати се хранеше изцяло от мен. Щастие. ❤️" 

Кърменето намалява риска от диабет

В своята публикация, към сладките снимките, които Нанси сподели, тя не пропусна да благодари и на своя съпруг, който е бил до нея през целия труден път, подкрепяйки я и вдъхвайки ѝ кураж, вяра и сила. Родителството е сплотило младите родители и ги е направило още по-силен и хомогенен екип. 

Нански призовава да не се предваме никога, дори и тогава, когато нищо не върви по план: "...това НЕ ни прави лоши майки… лоши родители. Напротив… винаги ще сме най-добрите за децата си! А, когато се подкрепяме взаимно, минаваме по-леко през всяка трудност."

Източник и снимки: фейсбук Нанси Карабойчева-Димитрова