Кристина Газиева, репортер на bTV, представи на зрителите поредната емоционална история. Този път ни срещна с  новородената Петя, която носи името на своя лекар-спасител д-р Петя Чавеева. Главните герои в разказа са една наистина смела майка, нейното бебе, готово да се бори за оцеляване, макар и още в утробата, както и лекарят, помогнал финалът да бъде щастлив.

Съвети за успешно зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

Пред екипна на bTV жената споделя, че ситуацията рязко се е усложнила в 19-а гестационна седмица. Сериозен проблем бива диагностициран по време на феталната морфология в Бургас, където бъдещата майка следи бременността си. Първо лекарят констатира наличието на отоци, след това, чрез още изследвания, става ясно, че бременната е заразена с така наречения „парвовирус B-19“. Състояние, водещо до анемия при плода — невинаги, но в този случай — да. Семейството не губи време и бързо потегля към София за консултация с доцент Петя Чавеева.

На място преценката на специалиста е, че анемията може да бъде овладяна още вътреутробно с кръвопреливания на бебето. В ефира на bTV доцент Чавеева споделя, че състоянието на бебето е било критично. И така, лечението започва - бебето се подобрява, но майка му започва да се чувства все по-зле. В 24-а г.с. бременната развива прееклампсия и се налага спешно секцио. За съжаление, животът на бебето не може да се запази.

Как да имаме спокойна бременност и здраво бебе

След определено време на възстановяване - психически и физически, смелата жена забременява отново. Този път пак са налице проблеми, хванати в 19-а седмица -- тежка фетална анемия. Решението е вътреутробна хемотрансфузия. След това не липсват и още рискови моменти, лечение на бебето и грижа за майка му. Благодарение на взетите мерки бебето остава по-дълго в корема на майка си, все пак се ражда преждевременно, но в 34-а гестационна седмица с тегло 1640 грама. Ако си мислите, че това е краят на предизвикателствата, то никак не сте прави.

В какви пози е безопасно да спи бебето

Необходим е един месец в грижи от неонатолози за малкото момиченце преди то да си иде у дома (да, това е втора дъщеря за семейството, първата бременност е била успешна и безпроблемна). Към днешна дата детенцето е на 4 месеца и се проследява от опитен детски кардиолог и прогнозите са много добри. Пожелаваме на семейството да се радва на двете си здрави дечица и да сбъдва общите си мечти!

Източник: bTV

 

Ако и вие имате какво да споделите - своята история за зачеването, бременността, раждането или отглеждането на дете, независимо дали е тъжна, забавна или нещо по средата, включете се в рубриката ни ,,Писмо в бутилка". Всички разкази се споделят в сайта на ''9 месеца''. Пишете ни на[email protected]