Ако до този момент сте били от вечно заетите, претоварени с работа и ангажименти за дома и семейството жени, именно бременността е моментът да сложите край на вечното бързане и най-после да се погрижите за себе си. Дайте си почивка, поглезете се колкото се може повече, защото щастливата бъдеща майка се радва на здрава и спокойна бременност, a това означава и здраво бебе, категорични са специалистите.

Съвети за успешно зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

Високите нива на кортизол – хормонът на стреса, по време на бременност се сочат като причина за нарушения на съня и повече плач при новородените. Ако бременната е изложена на хроничен стрес, също така нараства рискът от раждане на бебе с поднормено тегло, показват проучвания. Затова е важно бъдещата майка да се чувства отпочинала, спокойна и в добро настроение през 9-те месеца.

На теория звучи добре, но понякога животът с бременно коремче не е никак лесен... Ето някои идеи, които бързо ще ви помогнат да се почувствате по-добре. Направете ги част от ежедневието си – нека бъдат сред приоритетите ви.

  • Освен че е важно да сте физически активни, определени дейности ще ви се отразят изключително позитивно. Сред тях са йогата за бременни, слушане на любима музика, разходки сред природата, топла, релаксираща вана (но избягвайте прекалено топлата вода). Много простички и лесни за изпълнение неща, които обаче имат дълбоко въздействие. Чрез тях се постига релаксация, намаляват се нивата на кортизола и се подобрява имунната функция на организма. Ще се почувствате по-силни и по-уравновесени, а едновременно с това ще има голяма полза и за развитието на нервната и имунната система на вашето бебе.
  • Масажът е още един ефективен начин да се освободите от стреса. Не случайно той е една от най-старите форми на лечение. Помага за отпускане на уморените мускули, подобрява кръвообращението, успокоява нервната система. Нежното докосване бързо повишава настроението и самочувствието, тъй като стимулира отделянето на ендорфин – хормона на щастието. Облекчава при спазми на мускулите, при болки в кръста, гърба и краката, които са силно натоварени през 9-те месеца. Потърсете добър масажист или помолете вашата половинка да се погрижи за вас по следния начин:
  • Срещу схващанията и болките в областта на врата и раменете – масаж с леки, поглаждащи вдижения, който започва от челюстта, покрай ухото, зад ухото и към основата на врата. Следват поглаждащи движения по врата към раменете. Повтаря се няколко пъти. Накрая масаж с поглаждане от двете страни на гръбнака.
  • Масаж на ръцете – извършва се с леки, поглаждащи движения от лакътя към пръстите на ръцете; следва поглаждане нагоре по външната страна на предмишницата (до рамото) и спускане надолу – по вътрешната страна. Повтаря се няколко пъти на двете ръце.
  • Масаж на краката. Подбедрицата се масажира с кръгови движения в посока отдолу нагоре към коляното – нагоре от вътрешната страна и надолу от външната. Повтаря се няколко пъти на двата крака. И накрая долната част на стъпалото се разтрива с палци, с лек натиск от палеца надолу по свода - към петата, и после обратно. Повтаря се няколко пъти на двата крака.

Лекарска грешка = Божие чудо

  • Масажите могат да се правят с масажно масло или крем, но за да има реален лечебен ефект и най-мощно въздействие, използвайте Шуслеровите мехлеми. Те са лекарствени средства, които доставят нужните минерали на организма, като достигат безпрепятствено до всяка клетка. За отпускане на мускулите, срещу спазми, схващания и болки, при масаж използвайте Шуслеровите мехлеми №3 железен фосфат и №7 магнезиев фосфат. Попиват много бързо в кожата и комбинацията им действа обезболяващо и релаксиращо. Този тип масаж може да се прави всяка сутрин и вечер.
  • Ако често се оплаквате от болезнени крампи и спазми на мускулите на подбедрицата, това е сигнал за дефицит на особено важния през бременността магнезий. Можете да регулирате недостига му с помощта на Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Сол №7 помага и за облекчаване на болките в таза, свързани с разтягането на мускулните връзки с напредването на бременността. Масажирайте проблемните места с мехлем №7, а от таблетките си направете т. нар. „Гореща 7” – 10 табл. сол №7, разтворени в чаша гореща вода, която след охлаждане се изпива бавно, на малки глътки, с жабуркане.