Музиката е от първостепенно значение за детската реч, ценно е да пускате Моцарт на бебетата и малките деца  с говорни дефекти

Само музиката на Моцарт активира почти всички части на мозъчната кора, включително тези, които участват във висшите процеси на съзнанието. Именно в произведенията на Моцарт най-често се поддържа ритъмът на тихо-силно редуване, което най-точно съответства на природата на биотоковете на мозъка.

Звуците с честота от 3000 до 8000 Hz и повече стимулират мисленето

В шведските клиники на родилките е позволено да слушат музиката на австрийския композитор, според тях това е помогнало за намаляване на ранната детска смъртност в страната.

Звуците и музиката имат силата да ни лекуват, твърдят лекари и логопеди. Този метод на лечение е използван още в древен Египет. Доказано е, че музиката тонизира централната нервна система, подобрява обмена на веществата, стимулира дишането и кръвообращението. Страхотно ефективна е музикотерапията при деца с говорни проблеми, заекване, аутизъм. Днес много деца и родители гледат несериозно на часовете по музика, но пеенето е въведено в училище неслучайно и не бива да се омаловажава.

Всеки от нас има спомен за определен звук, песен, която е присъствала по време на празниците в дома му или позната майчина песен. Това не е случайно, твърди езиково-говорния специалист Олга Георгиева. Тя обяснява, че моделите на музиката са кодирани дълбоко в съзнанието ни и са спомените, които се запазват до най-късна възраст.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла преди 3-годишна възраст

Според  специалистката Олга Георгиева музиката е от първостепенна роля в развитието на детската реч и умението да слушат организирано. Музиката помага на малките да изразяват по-лесно чувства и емоции, да запаметяват, да комуникират, прави ги по-организирани. Сред най-подходящите звуци за малчуганите са тези от природата и на животните. С терапевтична цел успешно се прилагат и звукови наподобявания – на падащи снежинки, как вали дъждът, песента на вятъра, както и мяукането на коте, лай на куче, жужене на пчели. Добре е всички те да се имитират от децата, както с глас, така и с тяло.

При следродилна депресия пейте думата „радост“

Всеки може да се лекува чрез пеене, убедени са специалистите. Най-простият начин е сами да си съставяме песнички или да тананикаме любими мелодии. Като цяло музикотерапията е най-успешна при меланхолични състояния. Когато сме тъжни, е добре да си пеем думата ,,радост". Всеки изпят тон съсредоточено вибрира в цялото тяло и ,,работи" в него около два часа, като го лекува. Ранните вокални реакции на бебето правят именно това. Когато реагираме емоционално на децата и повтаряме техните опити ги учим на слушане и реч. Механизмът задейства положителните емоции и те по нервен път въздействат на всички вътрешни органи. Затова с определена музика дори можем да успокоим плачещите бебета, да върнем съня им или да намалим коликите.

Родиха се три бебета с еднакви имена за ден

„Винаги можете да заложите на Моцарт”,  казва Олга Георгиева. Известни са изследвания свързани с неговата музика наречени ,,Моцарт ефект”. Слушането на произведенията от жизнерадостния му период стимулират когнитивните способности на децата като внимание, памет, мислене и въображение. Целебната сила се заключава във факта, че неговата музика е подчинена до математическа прецизност на законите на хармонията. Важно е да се разбира, че не само музиката е това, което ни въздейства, но преди всичко звука. Затова слушането от компютър, със слушалки от типа тапи в ушите, нисък клас звуковъзпроизвеждащи касетофони и уредби повече ни напрягат, отколкото помагат. Специалистите съветват да се направи индивидуален профил на слушащия. За най-малките слушатели има специално разработени и аранжирани серии, които включват само няколко инструмента, които подпомагат обработката на слуховата система. Както храната е важна за растежа на детското тяло, така елементите на музиката – мелодия, тонове и хармония подхранват бързото развитие на детския мозък.

Жените над 35 остават с отлична репродуктивност?

 

Музиката на Моцарт лекува, защото в нея има толкова много високочестотни звуци. Първо, тези звуци укрепват мускулите на средното ухо. Второ, звуците с честота от 3000 до 8000 Hz и повече предизвикват най-голям резонанс в мозъчната кора – това директно стимулира мисленето и подобрява паметта.

Любопитен факт

Руският учен Рушел Блаво е достигнал до извода, че всеки орган се лекува с определен инструмент, в определени часове:

Гръбначния стълб  – барабан (19-23 часа) * Сърце – китара (11-13 часа) * Черен дроб – флейта (1-3 часа) * Жлъчен мехур – кларинет (23–1 часа) * Дебело черво – устна хармоника (5-7 часа) * Тънки черва – цигулка (13-15 часа) * Задстомашна жлеза – тромпет (9–11 часа) * Стомах – клавишни инструменти, пиано (9–7 часа) * Бъбреци – саксофон (17–19 часа) * Бели дробове – арфа – (3-5 часа).