Сцената, на която просълзеният татко гушва новороденото си бебче в родилния дом, предизвиква умиление и се използва от много режисьори в холивудските филми. Контрастът между крехкото бебе и ръцете на силния мъж често разплаква женската аудитория. Призванието да си татко обаче съвсем не е лесна работа. За съжаление, някои мъже проявяват интерес към отрочето чак в родилния дом. Оттам започват и проблемите – те дори не знаят как да гушнат бебето. За да не се случи това с вас, добре е да се подготвите отрано.

Бебе на хоризонта
Книжките за това как протича бременността и раждането са полезно четиво, а и списание “9 месеца” винаги ще ви е под ръка, за да се запознавате с най-важните подробности около голямото събитие. Научете какво са контракция, амниална течност, епидурална упойка... Колкото и да сте уморен след работа, проявявайте отзивчивост към желанията на любимата си. Придружавайте я на консултациите и на прегледите с ехограф. Представете си, че вие сте бременен. Какво ли ще е усещането? Привържете 7-килограмова торба за корема си и ще добиете само бегла представа за усещането.

ДА БЪДЕШ ТАТКО – ИМА ЛИ НАРЪЧНИК

Винаги готов
Бъдете готов да тръгнете навреме за родилния дом, дори това да се случи в 2 ч. през нощта. При 80% от бременните изтичането на околоплодните води е сигнал, че раждането започва и няма време за губене. Контракциите обаче могат да се появят и много преди това. Следете на какъв интервал са. Ако са през 8–10 минути и продължават 30–45 секунди, все още е рано да хуквате към родилното. В случай че са на по-малко от 5 минути, веднага тръгвайте за болницата.

Тайнството на раждането
Добре е да сте наясно какво ще се случи, когато Големият ден настъпи. Ако очаквате всичко да протече за няколко минути, може да останете дълбоко разочарован. Раждането протича в три етапа.

ПРИСЪСТВИЕТО НА ТАТКОТО В РОДИЛНАТА ЗАЛА

Първият етап има три фази.

  • Ранна фаза. Тя може да трае около 8 часа, а понякога да се проточи дори и с дни. Това е периодът, в който вече трябва да сте на старта за родилното. Контракциите зачестяват, удължават се и се усилват.
  • Активна фаза. Обикновено продължава 3–5 часа. Палете колата или викайте такси – в този момент контракциите са 40–60 секунди и са през 2–6 минути.
  • Преходна фаза. Тя може да е 15–90 минути и при нея болките са 60–90 секунди през 2–3 минути. Силата им зависи от това, дали раждащата е взела болкоуспокояващи.
     

Вторият етап включва същинското раждане. Той трае от половин до два часа. В този период има постоянни силни контракции, които са през около 1 минута. Бебето се появява на бял свят.

Третият етап е заключителният. През него “се ражда” плацентата.

Колата – моята любима
Добре е в края на бременността да направите основен преглед на автомобила си. Уверете се, че е в движение и в сюблимния момент няма да създаде неочаквани проблеми. Проверете и за колко време ще стигнете от дома до болницата както през деня по време на задръстванията, така и през нощта. Карайте внимателно по пътя към родилното. Не сте на състезание. Ако не разполагате със собствена кола, погрижете се за друг сигурен транспорт.

Да бъда или да не бъда
Много мъже се колебаят дали да пристъпят прага на родилната зала по време на раждането. Ако отговорът ви е “Да”, контролирайте поведението си. Лекарят и акушерката трябва да се грижат за раждащата, а не за вас. Не им пречете и не ги занимавайте със собствените си емоции. Бъдете грижовен и нежен, успокоявайте партньорката. Окуражавайте я. Все пак имайте предвид, че раждането носи и отрицателни емоции. Уговорете се предварително с екипа, ако искате да прережете пъпната връв. Това е начинание, с което малко мъже могат да се справят. Не забравяйте, че след появата на бебето трябва да се роди и плацентата. Гледката не е много приятна, затова най-добре през цялото време стойте до главата на любимата си. Когато всичко приключи, не забравяйте да благодарите на лекарите, които са помогнали детето ви да поеме първия си дъх. Добре е да сте подготвен – може да не се влюбите от пръв поглед в новороденото. Внимавайте и с “поливането” на новината. На другия ден трябва да сте свеж като краставичка, когато отидете да видите майката и бебето.