За една година повече от 200 айтоски бебета са се родили зад граница. През миналата година са преиздадени 208 акта на пеленачета с айтоски корен, родени най-често в Германия, Белгия, Великобритания, Нидерландия, Турция и Франция. Това сочат обобщените данни за пресъставените актове през 2023 година на Отдел "ГРАО" в Община Айтос, посочиха от администрацията. 

През предходната 2022 година броят на родените зад граница е бил с шест по-малко. Данни за последните четири години показват, че има трайно увеличение на броя на ражданията, които са осъществени извън пределите на страната. За сравнение през 2020 година общинските служби са преиздали актове за раждане на 136 бебета, родени в чужбина. От общинската администрация отчетоха, че няма как да се знае точният брой на родените айтоски бебета през 2023 година, защото след закриване на Родилно отделение на МБАЛ Айтос през 2007 година, ражданията се случват в различни болници в региона и страната.

Три бебета с 'криви крачета' бяха успешно излекувани в Болница ВИТА

Лек спад бележат гражданските бракове, сключени в Ритуалната зала на Общината, сочат данните на ГРАО, показа справка на БТА. Броят им през миналата година е 199, като за 67 от тях има пресъставени актове, тъй като са сключени в чужбина. Пикът на сватбите в Айтос е бил през 2021-а - 255. Сред младоженките в Айтос през миналата година има и такива от далечни страни. Пример е сватбата на млад айтозлия и филипинка. Двойката се е разписала в Ритуалната зала в града на 23 август 2023 година. 

През м.г. кметът на общината Васил Едрев е сключил два граждански брака в "изнесени ритуали", сред зеленината на парк "Славеева река".

Конюнктивит при малки деца: симптоми, причини и лечение

"Все повече млади двойки се интересуват от възможността да се врекат във вярност под вековните дървета на парковата поляна. Другата възможност, която Общината им предлага, е това да стане в някое от красивите кътчета на Архитектурно-етнографския комплекс "Генгер". "Вероятно, през тази година ще видим и традиционна българска сватба в комплекса", каза управителят на "Генгер" ЕООД, Димо Димчев.

Източник: https://www.bta.bg/