10 трансплантации на черен дроб са извършили специалистите във Военномедицинска академия от началото на годината. Тези данни съобщиха от болничното заведение вчера, на Европейския ден на донорството, когато и нови 10 имена на донори бяха поставени на "Дървото на живота".

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Денят беше отбелязан от лекарите във ВМА, военнослужещите от 16 авиационна група "Враждебна", както и от хората, получили нов шанс за живот чрез чернодробна трансплантация. Една от тях е и Петя, която две години след животоспасяващата операция, очаква първото си дете. Петя Йорданова разбира, че страда от чернодробно заболяване още през 2007 година, когато е едва на 13 години.

"Тогава прекарах много тежка чернодробна инфекция, тогава в болницата в Пловдив, в Инфекциозна болница ми казаха, че има някакъв проблем с черния дроб, но тъй като те не можаха да установят по-нататъчно заболяване, се наложи да пристигнем тук в София", обясни Петя Йорданова.

След като идва в столичната болница, Петя разбира и своята диагноза - първичен склерозиращ холангит в крайна фаза. През 2019 година състоянието ѝ се влошава - тя изпада в чернодробна кома, а лекарите подготвят родителите ѝ за най-лошото. Решена да се бори обаче на Голяма Богородица младата жена се събужда. Тя е включена и към списъка за изчакване за трансплантация.

"2 години по-късно през 2021 година всъщност получих чаканото обаждане от д-р Даниела Томова, за което бях страшно радостна, в същия момент стресирана, може би, адреналина ме обзе, но по най-бързия начин се събрахме и пристигнахме в болницата", разказва Петя.

За победата на живота! Журналист в Газа чу първия плач на бебето си

За д-р Томова вълнението също е голямо.

"То не може да се опише с думи, една положителна емоция за това, че ще дадеш нов живот на този човек", споделя д-р Даниела Томова, гастроентеролог.

24-годишна жена от Пловдив е донорът, който дава шанс за живот - на Петя и на 7-месечно бебе. Екипът на проф. Никола Владов извършва операция, която разделя черния дроб на две. Самата трансплантация продължава 6 часа, а два дни след нея младата жена отваря очи.

Да помогнем на Павел да бъде до дъщеря си

"В листата на чакащите излиза на първо място тези, които са най-тежко болни. Тя беше на първо място в листата на чакащите с нейната кръвна група и се случиха нещата сравнително бързо", каза проф. д-р Никола Владов, началник на клиника "Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология".

"Нашите пациенти, които са в списъка, всичките са ценни и важни за нас, Петя беше по-особена бих казал с това, със силната си воля и жажда за живот. Тя е едно изключително волево момиче и най-важното - не се уплаши, не се огъна, защото има доста хора, при които напрежението психическото е доста голямо и не удържат, но Петя беше пример в това отношение как трябва да се държи един човек, защото е много важно пациентът как ще приеме нещата и какво ще направи за себе си, не само какво ние ще направим за него. Така че тя бе пример в това отношение", каза проф. Крум Кацаров, началник на клиника „Гастроентерология“.

Дарение вместо цветя - семейство Къневи и светлият им пример

Днес, изминавайки пътя от Димитровград до София и прекрачвайки прага на болницата, Петя се чувства сякаш се завръща при своето семейство. Семейство, което с грижите, усилията и професионализма си, я връща обратно към живота. Така е и посрещната от медицинските специалисти от клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които до един я познават и посрещат с прегръдка. Този път обаче не те, а тя има радостна новина за тях - през януари на бял свят ще се появи нейната първа рожба.

"Всеки един от тях е част от мен, без значение дали е лекар, дали е професор, дали е стажант, сестра и т.н.. те всички са мои приятели и част от моето семейство. Благодаря им за всичко през всичките години", каза Петя Йорданова.

А освен със своите спасители от ВМА, щастливата вест тя споделя и с хората, взели тежкото решение да дарят органите на дъщеря си за трансплантация, родителите на 24-годишната Йоана, които намират утеха в живота и радостите на Петя.

"Свързаха се с мен малко след трансплантацията, майката на момичето успя да ме намери във Фейсбук и така и до ден днешен започнахме да поддържаме контакт и те винаги ме подкрепят и много се радват за това, което предстои да ми се случи. Искам да им благодаря и те винаги ще са част от моето семейство. Тя винаги ще живее с мен и тук е моментът да я спомена, казва се Йоана и е била прекрасна. И тя все още е прекрасна с мен заедно."

Призивът на Петя е все повече хора да последват благородния пример на семейството на 24-годишното момиче. От началото на годината във Военномедицинска академия 10 души, също като нея, са получили шанса да живеят. В списъка на чакащите обаче има още 20 пациента, които мечтаят да бъдат дарени с бъдеще.

Източник и снимки: https://bntnews.bg/