За кувьоз за интензивно лечение на бебета за кърджалийската болница „Д-р Атанас Дафовски“ ще се бори каузата „Капачки за бъдеще“ в областния град.

Инициативата по предаването на пластмасови капачки ще се състои от 9 до 13 часа на 22 октомври, неделя, на паркинга пред театъра на улица Булаир 1. От там събраните количества ще бъдат извозвани до завод за рециклиране в Пазарджик. Лазар Радков, основател на инициативата:

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

" ....Ние през годините успяхме да осигурим, да подменим старите кувьози в по-малките болници, след това помогнахме на още 14 болници. 21-а година дарихме първата неонатална линейка, през 22-а година дарихме втора, трета и четвърта, сега ще дарим пета, в момента се борим за шеста такава. На 22-и октомври ще направим за първи път организирана кампания в Кърджали. Потърси ме Татяна Дикова от Кърджали, която е клиничен психолог. И след една комуникация докато успеем да организираме всички неща, да изчистим всички детайли, в крайна сметка успяхме да измислим как да стават нещата. И на 22-и пред театъра, ще се проведе кампанията на "Капачки за бъдеще" за първи път по-официално организирано от Кърджали". Радков уточни, че е имало по-малки кампании в областта, както и в Хасково. Самият той ще дойде в Кърджали на 22 октомври.

За какво е инициативата? "В Кърджали.....ваши съграждани, Татяна в случая, се свързаха с нас и споделиха преди няколко месеца, че болницата има нужда от интензивен кувьоз за лечение на недоносени бебенца, на бебенца, които имат здравословни проблеми". Според статистиката: "Над 10 процента от всички новородени са недоносените, за съжаление, и над трета от тях развиват увреждане на зрението и от самия факт, че са недоносени  и от стара, амортизирана техника. За това ни беше отначало изключително голям фокусът, да подменим най-най-старите кувьози, особено в болници, които не са областни центрове. Най-новите кувьози, които имаха са от 80-те години, наистина, бяха ми набори, или малко по-големи или малко по-малки от мен. Сега целта на тази кампания е, да успеем да осигурим интензивен кувьоз за болницата в Кърджали. Сигурен съм, че в най-скоро време, ще можем да осигурим такъв кувьоз".

Бебенце, родено в 7-ми месец, бе спасено с линейка на Капачки за Бъдеще

Какви капачки може да донесем: "Най-лесно е от всякакви напитки, минерална вода, прясно мляко, натурални сокове, в банята перални препарати, омекотители, душ гелове, шампоани, паста за зъби също. Те са направени от полипропилен с висока плътност. Ако погледнете капачката от вътрешната страна, има едно триъгълниче и в него има 2 или полипропилен, което е 5. Тоест триъгълниче 2 или 5, са подходящите капачки. Те повечето са и такива". 

Лично преживяване, тласка Лазар Радков към каузата да помага на българските бебета. Той си дава сметка за това, каква е мотивацията му, едва когато дава интервюта и си обяснява нещата логично: "Човек като разбере, че кувьозите в повечето места в България в по-малките болници са на по 30-40 години и това поставя децата в риск...."

Капачки за бъдеще дари кувьоз на болницата в Кюстендил

В момента инициативата е дарила 19 такива кувьоза. "През тези кувьози вече са преминали хиляди деца, тоест те са помогнали на лекарите да се погрижат за хиляди деца, да се погрижат добре, намалили са рисковете, рисковете за здравето и живота на хиляди деца и дори този факт...аз не се замислям за него....

Радостта от благотворителността: "Ние сме успели да дадем макар и мъничко, но сме дали по-сигурна среда на няколко хиляди деца и сме им дали шанс да се развият добре, да се развият здравички. Те са дошли на този свят малко по-рано, малко по-недоразвити, с повишени рискови показатели в не една и две области на здравето и ние сме помогнали на лекарите да се погрижат по-добре за тях, това изключително много ми пълни душата с радост".

Лекари спасиха бебе, родено едва 575 грама

Инициаторите ще бъдат благодарни ако фирми, които искат да участват със събраните пластмасови капачки, се включат и с транспорт за превозването им до завода за преработка. Би било добре ако се осигури сол камион. "Ще се радваме", коментира Радков.

Каузата... Всичко започва през 2017 г., когато Лазар открива, че всяко десето дете в България се ражда недоносено и едно от всеки три от тях развива форма на увреждане на зрението заради остарялата медицинска апаратура. Така решава, че може да бъде част от решението на проблема и започва да действа.

Източник и снимка: https://bnr.bg/