Видеонаблюдението не влияе добре на учителите и децата в детската градина. Това смята Таня Милорова, директор на столично детско учебно заведение. По думите ѝ, има случаи, в които родител слага записващо устройство в дрехите или чантата на детето, докато е в градината. Когато родител сложи записващо устройство във вещите на детето си и го пусне на градина, то влияе на работата на целия персонал.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

"Учителите не се чувстват добре, когато знаят, че непрекъснато са наблюдавани. Децата също не се чувстват добре. По време на пандемията записвахме на видео открит урок, за да покажем на семействата как върви учебният процес. Децата се държаха много неестествено, защото знаеха, че ги записваме. Трябва да имаме предвид също, че при нормални леки конфликтни ситуации, в които едно дете се скара с друго, ако майката може да види това на камерата, вероятно ще защити автоматично своето дете", даде подробности по темата директорът.

По думите ѝ, при съмнения от страна на родителите се явява силната роля на директора, който трябва да комуникира ежедневно и подробно с учителите, защото става дума за живи хора. "При съмнение за отклоняване от нормата на поведение директорът е този, който е длъжен да реагира. Не приемам твърдението, че изведнъж един учител в детска градина започва да се държи зле с децата. Има признаци, които трябва да се следят превантивно", категорична е Милорова.

Когато персоналът е добре настроен, когато екипът е добре подбран и родителите имат ежедневна връзка с учителите, а децата са усмихнати и доволни, това е показателно, че няма нужда от непрестанен контрол от страна на семейството относно ставащото в детската градина, каза Милорова. Тя добави, че в детската градина, която управлява, няма видеонаблюдение.

Заради COVID-19 ученици в Пловдив преминаха към онлайн обучение

Случвало се е родители да искат да прегледат видеозаписи от камерите в градината, свързани с откраднат портфейл, който те търсят, или с липсваща чанта. Желанието да се гледат записите обаче никога не е било свързано с проблем в отношенията между персонала и децата в градината.

"Забелязвам, че напоследък има доста тревожни родители. Доверието се печели с време и в началото е нормално те да имат притеснения, защото все още не ни познават. Провеждаме много разговори с тях, за да бъдат сигурни, че децата им в градината са в безопасност. Нормално е да успокоиш една тревожна майка, която за пръв път се разделя с детето си. Успокояващият момент настъпва с беседи, демонстрация на това какво се случва в градината", даде алтернатива на камерите Милорова.

Родители в Израел загинаха, но успяха да спасят 10-месечните си бебета

"Нормално е в рамките на деня да пуснем снимки на децата до родителите им, за да са убедени, че денят протича нормално. Винаги обаче искаме първо съгласие от семействата да снимаме децата. Много гушкаме децата и това им действа чудесно. Ден след ден, с внимателното отношение към детето му, родителят става все по-спокоен", категорична бе директорът.

"Когато виждаме, че едно дете е много тревожно, се обаждаме на родителя да го вземе. Правим предварителни родителски срещи още преди началото на учебната година за да обясним на семействата как да подготвят децата си за есента“, обясни още Таня Милорова.

Източник: https://www.plovdiv24.bg/