Медийне проплаква на 21-ва минута след раждането си в 35-та гестационна седмица и тежи 2300 гр. Изведена е от клинична смърт, причинена от тежка асфикция, но състоянието ѝ е усложнено. По спешност е преведена в Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

"Веднага поставихме момиченцето на изкуствена вентилация и започнахме лечение със сърфактант, за да разгърнем белия дроб", обясни началникът д-р Славея Неделчева. Здравето на новороденото постепенно се стабилизира и бебето е адаптирано към самостоятелно дишане на атмосферен въздух.

Не след дълго бебенцето е изписана от болницата, за момиченцето вече ще се грижат родителите ѝ, но д-р Неделчева ги увери, че вратата на отделението е винаги отворена за тях. Могат да идват при проблеми, за консултации, а и да споделят радостите си. Медийне е трето дете в семейството, което я е чакало да дойде на бял свят с огромно нетърпение след известни неблагополучия.

Три бебенца с екстремно ниско тегло спасиха в УМБАЛ-Пловдив

Неонатологията в бившата Окръжна болница е най-голямото специализирано звено в цяла Южна България. „Добрият изход е резултат от работата на екипа от професионалисти, както и на отличното оборудване с най-модерната медицинска апаратура, посочи завеждащата. – Намираме солидна подкрепа и от страна на ръководството – цената на сърфактанта за лечението на Медийне е 600 лв.“

Източник и снимка: https://www.pbnovini.com/