Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и комплексна терапия бе открит в Бургас на 31 август. 

Той е разположен в к-с „Славейков", между бл. 21 и бл. 65, първоначално в него ще се работи с около 45 деца. Бургас е третият град в страната, в който ще има такъв център след София и Плевен.

Бебета и дечица помагат и правят компания в дом за възрастни хора в Япония

Сдружението „Аутизъм днес“ е учредено през 2014 година, от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, общественици и родители на деца с аутизъм.

В Бургас децата са над 65, но към момента ще се работи с около 44-45, каза председателят на сдружението Владислава Цолова: „Моят личен мотив е моят син, който вече е на 22 години, той е с разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър, това е каузата на моя живот и мисията за качество на живот на хората с аутизъм в България и на техните семейства. Преди доста години започнахме да правим кампании за информираност на обществото. В София открихме втори център, в Студентски град. В Плевен преди 4 години, отново в сграда предоставена от Общината и сега в Бургас, днес от 11:00 часа. Намираме се в к-с „Славейков“, срещу „Била“. Сградата е общинска, беше в лошо състояние. Ремонтирахме я с много дарения. Кадрите се обучават вече половин година.

Добри хора свирят на недоносени бебета, за да подпомогнст развитието им

"Община Бургас предостави сградата за нуждите на центъра преди 3 години, през ноември 2019 г., малко след това дойде пандемията от ковид и както бяхме започнали кампания по набирането на средства за изграждането на центъра, успяхме да приключим с ремонтните дейности и обзавеждането му в края на миналата година. Наши основни дарители са българи, живеещи в чужбина. Над 65 са дечицата, които бяха в Бургас в листата на чакащите. Практиката ни показва, че колкото по-рано се започне с поведенческа терапия с деца, които са с проблемно поведение, с проблем в развитието, както и аутистично поведение, толкова по-големи са резултатите и е по-голям шансът детето да се адаптира напълно в социалния свят", допълва тя.

Невероятно - реални снимки на бебето през 9-те месеца

"При нас децата постъпват на 1 година и няколко месеца, до възраст от 3 години и половина почти нямат остатъчен проблем в развитието. Няколко са специалистите, които работят с децата в момента. Това са психолози, социални педагози, логопеди, но в течение на времето до края на есента те трябва да станат поне 10 или 12. Работи се в индивидуални терапевтични сесии, според индивидуалните оценки на дечицата. В Бургас има и бебе на 7 месеца, с което ще се работи активно, оценяваме всяка подкрепа, която получаваме. Предстои изграждането на такива центрове в още два града във  Враца и Варна.“, каза още Владислава Цолова.

Източник и снимки: https://novini.bg/