"Ако имахме истинска детска болница, Даная може би щеше да е още тук."

Това беше надписът до снимката на билбордовете, от които към софиянци гледаше през лятото починалата през май в "Пирогов" 15-годишна Даная Кулева. С това послание майка ѝ Ани Стоянова, дългогодишната гражданска активистка и за кратко депутат Кремена Кунева и още четири жени учредиха фондация на името на момичето.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Неправителствената организация вече е почти готова с първия си проект - да основе иновативен център за подкрепа на деца пациенти и деца ученици и техните родители, в който те да получават медицинска, експертна, юридическа, психологическа подкрепа и всички възможности да се движат по-добре в лабиринтите на двете нереформирани системи.

Първият център ще заработи в края на следващия месец в София, обявиха те в началото на седмицата на представяне на фондация "Даная", целите и проектите, с които искат да подобрят двете огромни и проблемни сфери - детско образование и детско здравеопазване.

Майката на Даная за решението да дари органите на детето си

Най-кратко основателките обобщават мисията така:

Да няма повече нито един нелепо загубен живот на дете заради проблемите в здравната и образователната система. Стремежът им е през първите две години повече от 200 семейства да получат подкрепа в центъра, да бъдат инициирани и подкрепени повече от 10 законодателни промени в двете сфери и да бъде открит нов център в друг град, който да повтори иновативния модел на подкрепа от столичния.

След загубата на 2 деца

На 9 май едно петнайсетгодишно момиче - Даная Кулева, губи живота си в "Пирогов" заради късната намеса на лекарите. Преди това отчаяната ѝ майка Ани Стоянова търси помощ от социалните мрежи, за да може детето ѝ да бъде оперирано и да бъде обърнато внимание на проблема ѝ. Телевизионно разследване по Би Ти Ви неотдавна показа, че Даная вероятно е можело да бъде спасена, а "Медицински надзор" обяви в средата на септември, че ще провери столичните болници ИСУЛ и "Пирогов" по случая.

След смъртта ѝ майка ѝ подписва съгласие детето да стане донор и така момичето дава нов живот на четирима души.

На същата дата, в която умира Даная Кулева, едно 13-годишно момче от Пловдив - Кристиян Бизов, се самоубива след получена двойка по математика и в емоционалната му реакция никой не го е подкрепил - припомниха от фондация "Даная" случая, който провокира другата линия в дейността им - образованието.

"Даная и Крис ги няма, и не само тях, няма ги много деца, чиито животи сме могли да спасим", каза Ани Стоянова на представянето. Тя допълни, че понякога се чуди дали ако Даная беше тук, е щяла да бъде активна към случващото се в здравеопазването и образованието.

Таня, майка на две прекрасни дечица, се нуждае от помощ

"Не знам отговора и най-вероятно - не. Просто така работим ние, хората, трябва да ни се случи нещо ужасно, за да видим, че имаме огромен проблем. Извинявам се на всички деца и родители, че видях проблемите сега. Наистина не знаех, че здравеопазването ни е дъно, не знаех, че образованието ни може да погубва, не знаех, че може да убива", каза Ани Стоянова.

"Крис беше изключително интелигентно, здраво, весело дете, но към него имаше жестоко отношение. Той си замина, за да докаже, че има нещо гнило в системата и да ни даде сили да обединим сили и ръце това да не се случва повече", каза Янко Бизов, бащата на Кристиян Бизов.

Сред основните цели на фондацията остава и създаването на функционална, съвременна и навременна Национална детска болница. В образователната сфера целта е да се осъвременят образователните стандарти за качествено задължително образование, което да създава пълноценни личности.

Прочете още тук: https://www.dnevnik.bg/