Официалната позиция на Фондация “Даная” по скандалното днес решение на Министерски съвет:

Фондация Даная ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частно лечебно заведение „Мама и аз“ преди завършването на бъдещата национална детска болница. 

Напредъкът в световното здравеопазване е спасил 132 милиона деца

С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в най-висок риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи.

Само преди няколко месеца по искане на МЗ и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка беше изготвен Анализ на нуждите от детска болница. Този анализ посочва, че в България липса финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в град София.

Детската линейка 'Аз Вярвам и Помагам' посети близо 3000 адреса

Въпреки това служебното правителство е одобрило днес искането на „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД в град София да създаде многопрофилно лечебно заведение "Мама и Аз“. Това на практика ще саботира и без друго мъчителния процес на изграждане на национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве. 

Скандално е, че именно служебното правителство си позволява да взема стратегически решения и то само дни, след като встъпи в длъжност, за да подготви поредните предсрочни парламентарни избори.

Бейби бум в 'Шейново' - 20 бебета проплакаха за 24 часа

През 2022 г. силният обществен натиск спря одобрението на проекта за частната болница „Мама и аз“ с основния аргумент: изграждането на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от хроничен недостиг на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност.

Липсата на ефикасни и отговорни решения за Националната детска болница на фона на фалшивата загриженост за демографската криза означава само едно: държавата се отказва от задълженията си да осигури качествено детско здравеопазване и не иска да има национална детска болница. Или означава, че обслужва интереси, които са различни от обществените.

С по 100 лв. повече ще дава общината на семействата с новородено в Монтана

Не е оправдание за решението на това служебно правителство твърдението, че в болницата, наречена „Мама и аз“, ще има само 40 легла за деца. Защото липсва механизъм, по който държавата да гарантира, че леглата и отделенията за деца няма да бъдат увеличени вътрешно и „според нуждите“до размера на разрешените над 400 такива.

Липсва и обществено доверие, че институциите са в състояние да гарантират кадровото обезпечаване на националното детско здравеопазване, след като проспаха и последните 40, и последните 5 години от началото на Националната гражданска инициатива за истинска детска болница.

18 бебета се родиха за 24 часа в болница Селена

За съжаление, т.нар. обществен съвет не изпълни мисията си да осигури ефективен и контролиран от гражданите процес на изграждането на Национална детска болница. Фондация „Даная“ предупреди за опасността този съвет да бъде използван като параван за взети по непрозрачен начин институционални решения. Днес виждаме резултатите. 

Децата ни, тяхното здраве и образование не са най-ценното за държавата. Срамно е. Цинично е. Престъпление срещу бъдещето на нацията е.

Сн. Детската болница в Румъния, построена от дарения към Фондация „Дари живот“ за по-малко от 5 години и дарена от неправителствената организация на румънската държава. Към настоящия момент с повече от 200 педиатрични легла, най-съвременно оборудвана и вече приемаща малките си пациенти.

Източник и снимка: FB Kremena Kuneva