Срещаме ви с Габриела, създател на BitterSweet  - висококачествени и разнообразни сладки изкушения, подходящи за всеки специален повод - от рожден ден до корпоративно събитие. Габи бе така любезна да подкрепи събитието на ,,9 месеца" и Selflove.bg - ,,Обратно към себе си'', което събра под един покрив прекрасни дами в събота сутрин (26.10). Досещате се, нали - сладката част от комплиментите за всеки гост, бе дело на BitterSweet . 

Ние, като нетърпеливи да опитаме, можем да кажем само едно - не е измислица съвършения вкус и щастието съществува. Красиви, вкусни, тематични сладкиши, за които ще си мислим и мечтаем още дълго (но със сигурност отново ще опитаме).

Габриела е вдъхновение, че Майката, бидейки и Жена, умее да върви по пътя си смело, уверено, да твори, да създава, да търси предизвикателства и постига успехи, без да спира да бъде нежна, любяща, грижовна за най-близките си. Хубав разговор, откровен и интересен - вярваме, че ще ви бъде полезно да прочетете  редовете по-долу, а и малко между тях.

Каква беше първоначалната ти мотивация да започнеш да се занимаваш със сладкарство? 

Аз съм активен човек и винаги съм била в ,,екшъна”. От първото майчинство директно скочих във второто и то с близнаци. До преди това не се бях задържала вкъщи повече от няколко часа. Времето вкъщи с 3 малки деца по време на пандемията ме подтикна да търся ново начинание, което да ме откъсне от мислите за пелени и захранване. Този период съвпадна и с преустановената дейност на семейния бизнес, който движех заедно с баща ми. Имахме малко заведение за студенти, което решихме да оставим на заден план предвид COVID-19 и появата на децата ми.  Малко преди малките да тръгнат на ясла и градина, 21.12. 2021 реших, че ще започна правя торти. Тогава бях съвсем неопитна, но толкова мотивирана да си поставя нови цели отвъд бебешките постижения като прохождане, проговаряне и пр.

Виждаш ли паралели между сладкарството и изкуството, което баща ти е създавал?

И да, и не. Всяко изкуство и всеки творец носи почерка си. С баща ми сме опитвали да правим заедно фигурки от фондан, но се оказа, че както аз не мога да рисувам, така и той не умее да моделира. Общото между двете обаче е, че когато работиш с ръце, а не с машини, няма как да създадеш 2 еднакви продукта - 2 напълно идентични картини или торти. 

Често наричаш своя бизнес ,,четвъртото си дете". Как се промени животът ти след появата на "BitterSweet" и как успяваш да балансираш между личния и професионалния живот?

Аз съм доста темпераментна и когато открия нещо, към което изпитвам страст, влагам всичко от себе си. Не минава и нощ без да сънувам торти и сладкиши. Понякога дори не успявам да заспя от планирането как да реализирам някоя идея. Затова и често наричам BitterSweet ,,четвъртото ми дете” - и то като останалите понякога ме ,,дарява” в безсънни нощи, но - в крайна сметка, всички усилия си заслужават.

Не бих казала, че успявам да балансирам. При мен животът тече с бързи обороти и често се чувствам сякаш се състезавам с вятъра. Признавам си, че често ми се случва да закъснея, но в крайна сметка успявам с всички поставени задачи. Въпреки препълнения ми с работни ангажименти график, за мен е изключително важно да прекарвам време със семейството си и да приготвям домашни ястия за децата и невероятния ми съпруг. За останалите домакински задължения, обичам да използвам опцията ,,отложен старт”, както буквално, така и преносно. 

Как съвместяваш креативността и клиентските желания? Има ли моменти, в които ти липсва свободата да експериментираш заради очакванията на клиентите?

Имам щастието да работя с усмихнати и приятелски настроени клиенти. Нещата се случват някак естествено, голяма част от празнуващите ми се доверяват напълно. Познавам лично доста от децата, за които приготвяме торти и сладкиши, защото повечето ни клиенти се връщат отново при нас за всеки следващ повод.

В кои моменти разбираш, че си превърнала своята страст към сладкарството в успешен бизнес? 

Именно моментите, в които за поредна година клиентите отново се обръщат към мен за специалните им поводи дават смисъл на работата ми. Често графикът ми е запълнен за 3 месеца напред и когато получа съобщение като "тортата беше невероятно вкусна, всички питаха от къде е” се радвам като малко дете.

Какви бяха най-големите предизвикателства по пътя?

Най-големите предизвикателства, които съм срещала по пътя не са свързани със самото приготвяне на сладкиши. Най-големите притеснителният момент за мен дойде, когато и трите ми деца започнаха да посещават детски заведения и боледуваха често. Случвало се е да ги задържа здрави вкъщи, за да съм спокойна, че ще успея да зарадвам всички малки рожденици на техния важен ден.  Друго предизвикателство разбира се е натовареният график. Веднъж ми се случи в 23:58 ч. Да се сетя, че в 10.00 ч. доставям торта, която бях пропуснала да запиша. Но след 5 часа бях готова и успях да зарадвам цял клас за завършването на учебната година.

 

 

Какво те вдъхнови да превърнеш това хоби в бизнес, особено при трите малки деца и цялата динамика вкъщи? Имаш ли подкрепа за децата - сигурни сме, че всички читатели ще попитат

Вдъхнови ме новото предизвикателство и творческата страна в работата. За кратко време много мои близки и познати ми се довериха за техните празници и ми дадоха шанс и увереност да се развивам. По отношение на подкрепата - да, имам огромна такава! Моят съпруг е невероятен и винаги е до мен. Баща ми е още един герой в тази история, защото винаги ми помага и поема децата когато не са на градина. Когато съм затрупана с поръчки и се налага да работя през уикенда или пък имам нужда от почивка за ден-два, моята майка-супергерой се включва и заедно с баща ми взимат децата за събота и неделя. Сестра ми пък ме подкрепя в бизнеса, тя е като цял маркетинг отдел.

Какъв съвет би дала на майки, които искат да стартират собствен бизнес, но се страхуват, че няма да успеят да балансират между семейството и работата?

Съветвам всички майки да действат смело, защото няма как да разберат дали ще успеят да балансират или не, докато не опитат. В крайна сметка, жените могат всичко, затова ги приканвам да действат с повече увереност и смелост. От опит мога да кажа, че за да стартираш бизнес е нужна повече подкрепа от близките, но после нещата се подреждат. Друг важен съвет, който мога да дам е да определят реалистично възможностите си. Например, нямам възможност да издам поръчка рано сутринта, защото съм на разположение на децата до 3 през нощта... стават за вода, до тоалетна, отвиват се... сънуват и се вълнуват, а аз трябва да съм там, за да ги успокоя. Ако добавим и ставане в 5-6 сутринта в уравнението, не бих могла дълго да издържа на подобно натоварване.

През последната година си отделила време за себе си и здравето си. Как това ти се отрази и как успяваш да намериш баланс между работа, семейство и лично време?

Всички ми задават този въпрос, но аз не зная отговора. Няма точна формула. Имам щастието личният ми треньор да се съобразява с времето ми, а и с децата ми и това много ми помага. И постоянство. Често взимам трите деца заедно с мен на тренировка, те тичат наоколо и се забавляват. По този начин се запознават със спорта и прекарваме време заедно. 

Кое беше най-голямото предизвикателство при възстановяването на здравословния ти начин на живот след двете поредни майчинства? 

Най-трудно ми е да спра да опитвам новите вкесове торти, които предлагаме!.

Какви са твоите цели както в личен, така и в професионален план - нека да кажем - за бъдещите 5 години?

Като работеща майка на 3 деца, не си правя дългосрочни планове. Ако ми хрумне добра идея, реализирам я на момента, защото не знам дали по-нататък ще имам тази възможност, а и не съм от търпеливите. Мога да кажа, че имам късмет и положителна настройка към света и живота и до момента съм доволна от всичко, което ми се е случило.

Какво видяха и опитаха от ,,BitterSweet" на ,,Обратно към себе” дамите и защо всъщност концепцията на самото събитие е изключително интересна и е подарък От Мен за Мен.

Концепцията на събитието ме грабна в момента, в които разбрах за него. Да прекараш няколко часа в грижа за себе си психически и физически и да се заредиш с женска енергия ми звучи като перфектния начин за всяка заета майка да покаже любов към самата себе си. Животът с 3 деца ме е научил, че да отделиш време за теб самата не е някаква глезотия, а абсолютна необходимост. Така ще можеш да дадеш на близките си грижата, която заслужават, затова приканвам всяка дама да си подари това изживяване. Осигурени бяха страхотни подаръци за участничките, а на BitterSweet се пада удоволствието да се погрижи за сладките изкушения на събитието - вече знаете - френски макарони, бонбони, близалки и още, и още… Получихме страхотна обратна връзка и отзиви от гостите и благодарим за високата оценка!