Единадесетгодишното момче, поразено от мълния на 30 август т. г. в Русе, вече е изписано от Университетската болница "Медика". Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение в крайдунавския град. 

Лекари спасиха бебе, родено едва 575 грама

"Лекарите от отделението по анестезиология и интензивно лечение на болницата дни наред се бориха за оцеляването на момчето и с всички последици и усложнения от травмата. За успешното му възстановяване роля оказаха и мултидисциплинарният екип на болницата, както и консултативната помощ на водещи детски специалисти от софийски клиники", обясниха от лечебното заведение. 

Оттам информират, че сега момчето е в добро общо състояние, напълно контактно, без трайни увреждания и с надежда отново да започне да играе футбол и скоро да застане на чина, редом до своите съученици.

БТА припомня, че мълния падна на 30 август т. г. на изкуствено игрище в спортен комплекс "Дунав" и порази две 11-годишни деца, които са част от школата на футболния клуб "Дунав". Едното момче почина по-късно в болница, въпреки усилията на лекарите да го спасят. Другото дете бе прието в критично състояние в Университетската болница "Медика" в Русе.

За 7 месеца 19 бебета проплакват по общинската инвитро програма във Варна

От футболния клуб "Дунав" изразиха тогава своите съболезнования и обясниха, че ако е имало индикация за буря, тренировката е щяла да бъде прекратена. След инцидента концесионерът на спортната база д-р Симеон Симеонов коментира, че на стадиона има гръмоотводи, които функционират, преминали са през съответните замервания.

Случаят се разследва от Окръжната прокуратура в Русе. Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на мълниеносните защитни системи, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.

Дете на 2 годинки погълна метадон и е с опасност за живота

Организирана бе и съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе в спортния комплекс "Дунав". Целта е да се установи състоянието на мълниезащитната система на базата.

Източник: https://pronewsdobrich.bg/