Проф. Станимир Сираков е носителят на приза „Лекар на годината 2023“. Отличието му бе връчено на церемония в Националния исторически музей.

"Тази награда е огромна чест, тя е от колегите, които оценяват нашите резултати. Ще си пожелая да работим в синхрон, в синхрон с Министерство на здравеопазването, НЗОК, да мотивираме младите да останат и да видят, че има огромно поле за развитие", каза проф. Сираков, след като получи отличието.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

Младият медик се прочу с няколко уникални за България операции. При едната извърши мозъчна операция на 10-годишно дете през артерия на крака му.

Проф. Сираков завършва „Медицина“ в Медицински университет – София през 2009 г., а след това е лекар-специализант в Отделение по образна диагностика в столичната болница  „Св. Иван Рилски”. През 2014 г. придобива специалност „Образна диагностика“. През 2015 г. придобива ниво професионална квалификация „Интервенциона рентгенология” в Медицински университет – София, а през 2023 г. защитава дисертационен труд за придобиване на научна степен „Доктор на медицинските науки” на тема „Ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми с широки шийки” в Медицински университет – София.

От 2014 г. е началник на сектор „Интервенционална рентгенология“ към Отделение по образна диагностика в болница „Св. Иван Рилски”. В периода 2018 – 2022 г. е доцент към Катедра по образна диагностика, Медицински факултет към Медицински университет - София. От 2022 г. е професор към Катедра по образна диагностика, Медицински факултет към Медицински университет – София.

Мобилно приложение ще приема сигнали за жертви на домашно насилие

Проф. Станимир Сираков е високо специализиран в сферата на ендоваскуларното лечение на мозъчно-съдови зaболявания. Участвал е в редица клинични проучвания. Носител е на наградата Medical Awards в категория „Лидерство и иновации в ендоваскуларното лечение на комплексни мозъчно-съдови заболявания 2023“; номиниран е за наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината; отличен в класацията на Дарик радио “Best doctors” в категория „Образна диагностика“ през 2012 г.

Родилка бе спасена с помощта на лекари от три болници

Проф. Сираков е съавтор в учебника Advances in flow-diversion devices for cerebral aneurysms, Frontiers.

Отличието "Лекар на годината" се присъжда от Българския лекарски съюз за 20-и път, по време на официална церемония в Деня на българския лекар - 19 октомври.

Източник и снимка: https://dariknews.bg/