Модерният и съвременен кувьоз е закупен със средства, събрани от благотворителната инициатива Българската Коледа. „Изключително сме благодарни на всички хора, които отделят средства, за да даряват“, посочи началникът на Отделението по неонатология към МБАЛ-Добрич д-р Йовка Тихонова. В кувьоза се отглеждат недоносени бебета и доносени бебета, които са със затруднени витални показатели и имат нужда от интензивно лечение. Кувьозът вече се използва усилено в отделението за най-малките пациенти. Той предоставя възможност за лечение на бебетата при подходящ температурен режим, както при дозирано подаване на кислород.

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

През Отделението по неонатология от началото на годината са преминали 697 бебета. Около 12-14% от тях са били недоносени, останалите са били доносени, но със затруднени витални показатели. Причината да се увеличава техният брой е в липсата при някои жени на професионално проследяване на бременността им.

Отделението по неонатология е единствено на територията на област Добрич и е оборудвано с модерна и съвременна техника. В него се приемат и всички деца, родени в МБАЛ Балчик. В отделението има 20 легла, от които 4 са за интензивно лечение, в него се извършва дихателна вентилация на новородени и родени в асфиксия и родени със затруднени витални показатели. В отделението е наличен и единствен по рода си в България кувьоз, дарение от Община Добрич, който съчетава в себе си кувьоз, термо маса и реанимационно легло.

Рядко медицинско явление - след инвитро трансфер на два ембриона, единият се разделил

В момента Отделението по неонатология се нуждае от нов дихателен апарат, тъй като наличните вече са амортизирани, сподели д-р Тихонова и изрази надежда, че следващи благотворителни кампании за нуждите на МБАЛ-Добрич биха се отзовали за закупуването на такъв апарат. 

Източник и снимка: https://www.dobrichonline.com/