114 здравни кабинета ще работят и през новата учебна година в общинските училища и детски градини във Варна. В тях е подсигурено медицинско обслужване от 38 лекари и 172 медицински сестри, съобщиха от дирекция "Здравеопазване“ към Община Варна. За първи път всички медицински лица от здравните кабинети ще участват в програма за повишаване на квалификацията. За целта Община Варна финансира дейностите, като обученията ще се проведат от водещи специалисти от Медицинския университет в града.

Детското отделение във Враца отново работи

Друга програма е специално насочена към децата с диабет и редки заболявания, които посещават училища, градини и ясли. Тя се реализира съвместно с Варненското дружество по детска ендокринология. Лекари специалисти обучават и подпомагат педагози, медицински персонал и родители в ежедневната им грижа за децата с диабет и редки заболявания. Община Варна предоставя възможност за диетично хранене на 4 режима за малчугани в детските градини със специални хранителни потребности.

Изписаха момчето, поразено от мълния в Русе

Продължават записванията и по здравните програми "Аз успявам" - за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания сред децата, и "Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания" - оздравителна програма за профилактика и рехабилитация на децата с гръбначни изкривявания и деформации на гръдния кош. Те се изпълняват от "Медицински център по рехабилитация и спортна медицина". Други общински програми, в които се оказват грижи за здравето на варненските деца и ученици, са: "Контрол на миопия и ранно детско зрение", "Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието" и "Водна рехабилитация за деца с увреждания и проблеми в развитието", посочват още дирекция "Здравеопазване".

Източник: https://www.varna24.bg/