Повече от месец преди края на годината, болница „Селена“ достигна най-високата си годишна бройка новородени бебета от създаването си преди 15 години. Своя рекорд лечебното заведение отбеляза през 2020 година, когато в клиниката по акушерство и гинекология посрещнаха 2411 бебета. Този брой нареди болница „Селена“ за поредна година на второ място сред лечебните заведения в страната по брой родени бебета. Тази година 2411-тото бебе дойде още в началото на втората половина на месец ноември, отчетоха от болницата, в която се случват над 40% от ражданията в Пловдив. С това от лечебното заведение прогнозират ръст от 14% повече бебета за текущата година, преминаваща изцяло под знака на пандемията.

РАЖДАНЕ БЕЗ БОЛКА

Дали периодът на дълъг престой в къщи заради локдауна миналата зима е повлиял за планирането на второто й дете, разказва Невена Йончева. Младата жена стана майка преди броени дни за втори път. Първото си дете Невена родила в началото на 2020 година, месец преди пандемията да влезе у нас. Забременяването с второто се случило в разгара на необичайната обстановка в страната.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ БЕБЕШКА КОЛИЧКА

За семейството на Невена обаче планирането няма нищо общо с локдауна. „Още когато се роди първото ни дете, знаехме, че искаме следващото да дойде с малка разлика. Затова още щом д-р Светлана Петрова от болница „Селена“ ни даде зелена светлина, започнахме да правим опити за увеличаване на семейството с още едно детенце“, разказва Невена. „Пандемията не промени нагласата ни. Само направи бременността по-трудна заради ограниченото движение и редуцираните социални контакти.“ В момента семейството се радва на две прекрасни момченца, а дали ще опитат да се сдобият и с момиченце, все още обмислят.