За първи път по-малко от 50 хиляди бебета са се родили у нас през 2023 г. В последното десетилетие броят на новородените е намалял с около 10 000. 49 610 са новородените за 2023 година, показват данни на Индекс на болниците. Това е с 2062 деца по-малко в сравнение с предходната 2022-а.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Според статистиката за последно бебета са били над 60 хил. на година през 2019 г., но още след 2010 г. тенденцията за намаляване на новородените е стабилна. През 2012 г. са проплакали 64 хил. новородени - с около 7000 по-малко от предходната година и със 17 хил. по-малко от годината на бейби бума – 2009 г. 

Понижаването на раждаемостта и повишаването на средната възраст на населението е тенденция не само у нас, а в цяла Европа, коментира д-р Антон Тонев, съветник на здравния министър проф. Христо Хинков.

В Чипровци семействата с новородени ще получават по 1000 лв.

Причините за все по-малко бебета са комплексни - условия на живот, социален статус на родителите, спокойствие са част от тях, категоричен е той.

Според д-р Юрий Хранов от “Майчин дом” това се дължи на променената социално-икономическа обстановка и на много международни фактори. “Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства. Отиват да работят в други страни и обикновено раждат там. България ражда деца, но не ги ражда в България”, казва той.

За Тонев подобряването на живота у нас е най-силният фактор, който ще върне хората и ще ги мотивира да създават повече деца. А конкретната политика на здравното министерство е да повиши с 5 млн. лв. средствата за Центъра по асистирана репродукция. Тя е приета в държавния бюджет. “Целта ни е нито една двойка да не търси решение по частен начин”, обясни съветникът.

В 100 болници са се извършвали раждания през миналата година. Сред лечебните заведения, където са се родили най-много бебета - над 2 хил., са “Майчин дом”, “Шейново” и “Надежда” в София, както и “Селена” в Пловдив.

А най-малко са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит. Според статистиката на Индекса на болниците през 2023 г. в Балчик са се родили 36 деца, в Ихтиман и Мадан - по 39, а в Луковит 48. 

Броят на новородените намалява, но делът на абортите в България продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Статистиката от 2022 г. отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

Източник: https://www.24chasa.bg/