Гърнето, детето и пелените - всеки родител се среща с това трио. Понякога малките с охота сядат на гърнето, казват си вълшебните думички и постепенно гащичките заменят пелените. Друг път се оказва, че детето категорично не иска да остане без пелени и няма сила на този свят (спокойно, само така изглежда), която да промени мнението му. Има решения, правилен подход и отговори на всички въпроси.

По темата говорим с Галя Кузманова, сертифициран консултант в детското развитие, Копче за Сън - консултации по детски и бебешки сън

Как да разберем, че детето е готово за тази промяна и коя е най-подходящата възраст да започнем?

Ако сте от родителите, които са привърженици на по-ранното приучаване към гърне, добре е да знаете: 

  • детето трябва да има стабилен самостоятелен седеж, което обичайно не е на 6 месеца, по-рядко е на 6 месеца, най-често това идва към 8-ия, 9-ия месец - така детето ще достига земята, когато е седнало на гърнето, и ще се чувства спокойно;
  • детето трябва да бъде съгласно с този процес - не бива да се възползваме от невъзможността му само да стане от гърнето;
  • когато детето придобие ново умение (изправяне, пролазване, прохождане), абсолютно нормално е, то да спре да иска да седи на гърнето - в тези случаи необходимо е да приберем гърнето за няколко месеца и да изчакаме. 

Нужни ли са тренировки за гърнето?

Има ли тайна рецепта за успешно и бързо приучаване към гърне - защо при някои деца се случва за ден, а при други отнема месеци?

От значение е кога започваме. Ако е започнал процесът много рано, тоест в тази възраст преди годинка, съвсем естествено е да отнеме доста по-дълго време. Децата, които се научават за един ден, да, има такива деца - те обичайно вече са емоционално готови за тази промяна, тоест говорим за една много по-различна възраст, когато детето е над година и половина, даже по-скоро към година и 10 месеца, 2 годинки, 2 години и 2 месеца - това е статистически най-добрата възраст за приучаване към гърне и за махане на пелената

Бебетата приемат готови модели на мислене и действие от околната среда

enlightened Когато детето е емоционално готово да приеме, че неговото тяло има някаква нужда, която си е негова, да приеме, да разбере, че това тяло издава някакъв сигнал, с който сигнализира за тази своя нужда, тогава всъщност децата наистина се научават много бързо. Тоест - първо искаме детето да бъде готово за това.

Процесът по махане на пелената - кога и как?

Както вече казахме, първото и най-важно нещо - искаме детето да бъде готово. Второ - самият родител да бъде готов за голямата промяна и да бъде наясно, че е възможно да има много инциденти. Ключова роля има и добрата подготовка: да говорим и показваме на детето, да го водим с нас в тоалетната, да четем книжки по темата, да играем на ролева игра с помощта на играчка или кукла.  

Важна е нагласата. Много родители искат да махнат пелената с цел детето да се изхожда в гърнето, да няма поразии и необходимост от ползване на пелена. Всъщност обаче целта ни е да покажем на детето, че то има някаква нужда, която е съвсем естествена. Задачата ни е да научим детето да разграничава сигналите, които получава от тялото си, да разпознава своята нужда и съответно да я осъществява на предназначеното за това място. Учим детето само да разчита тази ситуация! 

Трябва да има и постоянство и да не пращаме сигнали, които объркват. Не е подходящо да се маха пелената за малко, после да се слага отново, вкъщи сме без, на гости сме със... това много бързо започва да обърква детето. 

Много дечица категорично отказват да се изходят, ако не им бъде сложена пелена - как да подходим в тези случаи?

Тези ситуации са може би най-трудните и най-неприятните възможни последици от процеса. Причините могат да бъдат много. Като превенция на това нещо - когато започне процесът по премахване на пелените, най-добре е да сме сигурни, че детето има регулярни изхождания, всичко е наред - просто и лесно. Ако тръгнем с предварителен проблем (детето ходи през ден или изпитва затруднения), почти гарантирано е, че по време на процеса може да се получи това задържане.  

Много често става въпрос за сегашен запек или предишен такъв, който е довел до страх от изхождане. Понякога нещата са свързани с това, че детето не може да приеме тази новост, тоест не е било емоционално готово да посрещне тази промяна в своя живот.

Забавни кадри на новородени, които ще ви усмихнат

Ако детето не е било емоционално готово, много вероятно е да започне да стиска. Има деца, които се плашат от това, че изобщо нещо излиза от тях. До момента детето нищо не е виждало и изведнъж установява, че някаква част от него се отделя. За нас звучи безумно това, но то не е така за тях. 

Гърнето е изключително психологически процес. Това е нещо, което лесно можем да си докажем, само като си представим колко много хора имат проблеми, когато пътуват например или са развълнувани за нещо ново, или са притеснени.

enlightened Още по темата чуйте тук: