От страх да не упражняват натиск върху детето много родители не го подготвят как да използва гърнето или тоалетната чиния. Така те рискуват по-късно да имат проблеми. В много млади семейства основна тема е „чистотата”. Има и доста нагледни примери – 4-годишни с памперси, които ходят по голяма нужда скрити в някой ъгъл. Когато са готови, призовават майка си. Някои деца, посещаващи детска градина, имат хроничен запек, а доста малки момичета и момчета използват ходенето по нужда, за да изнудват мама или близките си.

 Спокойният път към яслата - накъде и как

Явно родителите се вълнуват от тази тема. Повечето изтъкват, че не искат да използват вече пелени, но детето им не желае да ходи по нужда по друг начин и ги поставя в безизходица. Това показва, че приучването към гърне е било пренебрегнато.

Ограбва ли яслата част от потенциала на детето - и още полезни съвети за първите години

Разбира се, контролът върху изхождането е и въпрос на зрялост на организма. Детето трябва да може да владее съответните мускули и нервните пътища, които сигнализират на мозъка, че червото или пикочният мехур е пълен. Те трябва да са достигнали определена степен на развитие. Като правило това става към края на втората година, понякога и на 2½ год., рядко преди 1½ год. Трябва да се знае, че пикочният мехур е чувствителен орган и за децата контролирането му понякога е по-трудно, отколкото червата, не на последно място защото те пишкат много по-често.

Запек вместо приучване към гърне
Важно е не толкова детето да е сухо, а да е чисто. Факт е, че девет от десет деца успяват да контролират добре червата си до третата година, а останалите – най-много след още една година. Затова е изненадващо колко много деца, които посещават детска градина, разнасят насам-натам в гащите си „ароматни топузи” и по-скоро се случва четири дни да не се изходят по голяма нужда, отколкото да седнат на гърнето или на тоалетната чиния.
На какво се дължи това?

Детска ясла. Наръчник за родители

Може би днешните родители искат да се справят по-добре от своите баби? Често те поставят детето си на гърнето още след първия му рожден ден с надеждата, че така то по-бързо ще овладее “дисциплината”. И се амбицират, а всъщност ранната тренировка поради недостатъчната зрялост не води до успех, а по-скоро измъчва малчугана. Същевременно благодарение на все по-усъвършенстваните пелени децата почти не усещат неприятна мокрота на дупето си. Затова и на бърза ръка приучването към гърнето вече е обявено за отживелица.
Затова, ако запитате майка на 4½-годишно дете дали е сухо и чисто, тя може да ви отговори, че изчаква, докато то само й сигнализира. Тя не желае да го принуждава, за да не го травмира.
Възможно обаче е по-скоро детето да се потиска от това, че вече втора година ходи в детската градина с издути гащи и е обект на лоши погледи както от връстниците, така и от учителките си. Намерението на родителите да изчакват сприятеляването на детето с гърнето сигурно е продиктувано от желанието им да се отнасят към него като голямо, да не му разпореждат непрекъснато нещо и да го оставят по възможност да участва при вземането на решения.

15-минутна торта с цедено кисело мляко и бисквити

Това обаче е недоразумение. Детето, което ходи в детска градина, не може и не иска да взема участие във всички решения. То не може да си представи, че изхождането в тоалетната чиния е по-практично от опаковането в пелени. Затова, ако родителите на 4-годишното момиченце или момченце поради криво разбрана грижа или от безразличие не му помогнат да се приучи към гърнето, напълно възможно е то щастливо да разхожда навсякъде преносимия си “клозет”. Това дете не познава нищо друго.

От любов към ритуала на повиване
Възможно ли е детето да харесва пелените и поради това, че при ритуала на смяната получава вниманието, за което в натовареното си ежедневие мама и татко не винаги намират време? Не че децата искат да изнудват родителите си, но те бързо откриват, че имат на разположение средство, с което могат да предизвикат вълнуващи реакции. Проблемът е, че от битката за надмощие никой не излиза победител. Колкото повече родителите упражняват натиск, толкова повече децата противодействат. Някои са в състояние да задържат изхождането си по голяма нужда седмица или повече, докато не ги прегледа лекар. Затова откажете се от принудата и се опитайте да приложите по-гъвкаво и толерантно приучване към гърнето.

Певицата Преслава Мръвкова: 6 месеца след първото ни момиче решихме да опитаме за второ дете

Преди втория рожден ден на детето можете заедно да изберете неговата „детска тоалетна” – гърне или допълнителна малка дъска за тоалетната чиния.
Когато съоръжението е набавено, подсещайте детето редовно за изхождането. Може да го слагате на всеки 2–3 часа да опитва, но в началото не показвайте разочарованието си от липсата на резултат. Не забравяйте обаче да похвалите детето, ако опитът се окаже успешен.
Особено подходящ сезон за тренировки е лятото – тогава няма нужда да се събличат много дрехи. Ако обаче ще провеждате обучението през зимата, осигурете на детето място на топло, ако се налага – гърнето може да е и в хола.

Защо НЕ Е толкова важно да имаме второ дете

Ако издържите на тренировките няколко дни, вероятно след около седмица детето само ще поиска да седне на трона си, когато усети нужда.
Колкото по-спокойно се отнасяте към темата с гърнето, толкова по-лесно детето ви ще се приучи да е сухо и чисто. Не забравяйте обаче, че това не може да стане съвсем без помощта ви.

Д-р Пенка Цочева
педиатър