За 5-та поредна година Фондация “Нашите недоносени деца” отбелязва повода с активности към малките герои и родителите им в партньорство с 19 отделения от цялата страна

По повод Световния ден на кенгуру-грижата – 15 май, 19 отделения от 16 града в страната се включват в инициативата “Прегръдка в писмо”, а първият семеен кът в неонатологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик бе открит с подкрепата на Фондация “Нашите недоносени деца”.

И тази година Световният ден на кенгуру-грижите изглежда по-различно и е белязан от ограниченията на пандемичната ситуация и невъзможността на родителите за контакт кожа-до-кожа с хоспитализираните си недоносени бебета. Въпреки доказаните ползи, практикуването на кенгуру-грижи в повишена епидемиологична обстановка все още е непреодолимо предизвикателство в България.

Ето защо Фондация “Нашите недоносени деца” организира инициативата “Прегръдка в писмо”, чрез която родителите имат възможността да споделят своите мисли, послания и обръщения до своите бебета и да ги предадат в неонатологичното отделение, където член на екипа да прочете посланието на тяхното бебе. Посланията до бебетата ще бъдат приемани до самия Световен ден, 15 май, и ще бъдат прочетени на малките герои.

Линк към видео с една „Прегръдка в писмо“: тук

По повод Световния ден на кенгуру-грижите бе открит и семеен кът към Отделението по неонатология на МБАЛ-Пазарджик, който да осигурява спокойна и уютна среда, в която медицинските специалисти и родителите да обсъждат значими моменти около грижата за бебетата. МБАЛ-Пазарджик е и една от болниците, участващи в инициативата “Прегръдка в писмо”.

„С Фондация „Нашите недоносени деца" работим заедно от 2 години. Те активно ни помагат, за да може да обгрижваме нашите недоносени бебчета. Последното дарение от тях е обзавеждане за стаята, от която имахме изключително много нужда. Представители на фондацията избраха мебелите, дадоха идеи за това как да изглежда и помогнаха за подредбата.

Ние сърдечно им благодарим и се надяваме да продължим да работим по този начин с тях..." заяви началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова.

Лечебни заведения, участващи в инициативата „Прегръдка в писмо“:

 1. МБАЛ Пазарджик – гр. Пазарджик
 2. УМБАЛ Канев - гр. Русе;
 3. МБАЛ Силистра - гр. Силистра;
 4. МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" АД – гр. Смолян; 5.  МБАЛ "Пулс" - гр. Благоевград;
 5. УМБАЛ "Бургас" - гр. Бургас;
 6. МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - гр. Велико Търново;
 7. МБАЛ "Д-р Тота Венкова" - гр. Габрово;
 8. МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" - гр. Монтана; 10. УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - гр. Плевен;
 9.  МБАЛ "Търговище" - гр. Търговище;
 10. МБАЛ „Шумен" - гр. Шумен;
 11. МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - гр. Сливен;
 12.  СБАЛДБ проф. д-р Иван Митев" - Клиника по неонатология - гр. София;15. МБАЛ "Надежда" - гр. София;
 13. УМБАЛ "Софиямед" - гр. София; 17. Медицински комплекс "Д-р Щерев" - гр. София; 18. МБАЛ Добрич - гр. Добрич; 19. МБАЛ "Пловдив" - гр. Пловдив.