Изпитанието за семейството е започнало миналия вторник – майката забелязва, че единият от тестисите на бебето е подут и зачервен, а то не спира да плаче.

Родителите посещават няколко лечебни заведения, в които установяват какъв е проблемът - торзио (завъртане) на тестиса,  спешно състояние изискващо операция, може да доведе до загуба на органа. Дотук добре, но…

Спасиха родилка и бебето ѝ след тежко усложнение

Всяка от болниците, за съжаление, отпраща семейството с различни обяснения, едно от които е, че няма възможност за анестезия на толкова малко бебе.

Минути след като детето е прието в УМБАЛ Бургас, бива оперирано от уролозите д-р Николай Миринчев и д-р Златка Чолакова. Анестезиолог е д-р Даниела Люцканова. Операцията протича бързо, без никакви усложнения.

Лечението е само хирургично и трябва да се извърши до 6-8 часа от началото на симптомите, защото заради нарушеното кръвоснабдяване рискът от атрофия е много висок. Освен засегнатия орган, е необходимо да бъде фиксиран и другият тестис, за да се избегне и неговото завъртане поради характерни анатомични особености", обясняват лекарите.

Как да се справим с безплодието

След 48-часов престой момченцето е изписано. Близките му са благодарни на уролозите в УМБАЛ Бургас за бързата намеса и професионализма.

 

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram