Teмата за енергийните прахове е актуална, едва ли има родител в България, който да не е разбрал защо. Крият ли рискове подобни субстанции - научиваме от medicalnews.bg 

Eто какво споделиха д-р Светлозар Сардовски, специалист по кардиология, вътрешни болести и здравословно хранене и д-р Мелек Ракаджиева, специализант по УНГ болести в УМБАЛ ,,Св. Георги” Пловдив пред Medical News .

Д-р Светлозар Сардовски, специалист по кардиология, вътрешни болести и здравословно хранене

Този продукт представлява коктейл от съставки, стимулиращи централната нервна система, т.нар. психостимуланти, като някои имат и подобен на антидепресантите ефект. Целта е ободряващо, възбуждащо чувство, което ,,влива“ енергия скоро след употреба, повишава физическата издръжливост, подобрява концентрацията, настроението и придават усещане за еуфория по сходен механизъм с действието на друг психоактивен наркотик – кокаина, чрез освобождаване на адреналин, допамин и серотонин.

От физиологична гледна точка, това може да са положителни или отрицателни ефекти в зависимост от целта на употреба и съответните обстоятелства. Тоест, ако се цели временно повишена физическа и психическа издръжливост, необходими за преодоляване на екстремни външни изтощаващи условия, застрашаващи живота – примерно физическа активност при студ, жега, наложително продължително шофиране и др., употребата на стимуланти може да е от полза. 

На 43 години Калин Врачански гушна първа рожба

Ако обаче се цели постигане на някакво лесно, пасивно удоволствие или просто забавление и то с честа употреба, то може да има и вреди. При предозиране те са временно засилване на психоефектите с общо неразположение като главоболие, напрежение в мускулите, безпокойство, нервност, замаяност, гадене, повръщане, сърцебиене, дори отключване на аритмии, повишаване на артериалното налягане, треперене, раздразнителност до психовъзбуда, нереална преценка на дадена ситуация. Може да се стигне и до хронично пристрастяване и симптоми на абстиненция, които водят до желание за все повече и честа употреба, подобно на наркоманията.

Чисто поведенчески употребата на тази прах наподобява смъркането на кокаин и може да е “закачка“ с това – чисто “проява на лош вкус“, но може да се окаже и прелюдия към използването му или към други зависимости.

Също така това е ултрапреработен високо калоричен продукт – даващ т.нар. ,,празни“ калории (без хранителна стойност), което е доказано вредно за здравето в дълготраен ефект, най-малко като безалкохолните напитки. Употребата му може да води до т.нар. сърдечнометаболитни заболявания – затлъстяване, сърдечни-съдови, диабет, а чрез начина на употреба – смъркане може да има и локални вредни последствия за носната лигавица като раздразнения, запушен нос, алергии, които да налагат допълнително използване на съдосвиващи капки за нос, които имат подобни странични ефекти и също водят до зависимост.

Д-р Мелек Ракаджиева, специализант по УНГ болести в УМБАЛ “Св. Георги” Пловдив.

Няма разрешено лекарствено или нелекарствено средство под формата на прах за смъркане. За разлика от капките, спрейовете и разтворите за небулизиране, праховите частици се разпознават като чужди тела от носната лигавица и тя реагира с възпаление. При продължително смъркане лигавицата по носните кухини започва да некротизира и се стига до перфорация на носната преграда. Това е съпроводено с упорити инфекции на носа, чести кръвоизливи и нарушено носно дишане с цялостен ефект върху останалите дихателни пътища.

По отношение на състава на „енергийните снифове“ е важно да се знае, че дори отделните съставки сами по себе си да не са пряк медицински проблем, то комбинирането им и инхалирането им през носа многократно увеличава ефекта им и съответно страничните ефекти.

Росица Пейчева: Да бъдеш майка е велико

Освен локалното иритативно и деструктивно действие върху носа, това крие опасност от сърдечно-съдови, психични и неврологични проблеми, особено у подрастващите, които са таргетната група на сниф индустрията. Сред тях се популяризира и нормализира идеята за прием на субстанции чрез смъркане, което ги прави по-податливи да опитат нелегални наркотични вещества.