Ще обърнем внимание на една силно актуална тема, която може да се превърне в потенциален извор на проблеми в семейството, а именно трудният избор между кариера и грижа за детето. Интересни факти и полезни идеи как настоящите майки да се справят с това изпитание, ще откриете в следващите редове...

Новото време

За разлика от миналите патриархални десетилетия, когато съпругът имаше ролята да осигурява финансовата независимост на семейството, в днешно време много жени не само работят, за да изкарват пари, но и правят кариера. Стига само да напишете в търсачката Google думите women, career, success & percentage, и ще намерите различни проучвания от цял свят, показващи увеличение на броя на жените, заемащи важни постове и слагащи кариерата си на начално място в своя живот.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER ОЩЕ СЕГА

Тези статистически проучвания обаче не показват колко всъщност е сложно да се балансират кариера, семейство и майчинство. В тази статия ще ви представим интересни факти за това как функционира психиката на жените, отдадени на майчинството, но и на кариерата си.

Баланс между жената кариерист и жената домакиня, съпруга и майка

Когато една жена се омъжи и стане майка, грижата за нея отстъпва предимство на грижата за детето и партньора. Жената се сблъсква с нови домакински и семейни задължения (готвене, пране, гладене), които могат да разклатят досегашната й представа за личен и професионален живот. Ако „сблъсък“ не е планиран и осмислен, могат да се появят вътрешни конфликти и емоционално страдание.

Вариантите са следните:

  • Ако майката обръща твърде много внимание на детето си и ако спре да се грижи за себе си, рано или късно тя ще се почувства неудовлетворена от самата себе си.
  • Ако майката не обръща достатъчно внимание на съпруга си, могат да се появят конфликти в двойката.
  • Ако майката тайно мисли за кариера, сравнявайки се с неомъжените си приятелки, могат да се формират чувства на вина, негативна самооценка, съдене, както и проблеми в комуникацията с партньора, който има „по-лесен” достъп до кариера.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ДА ИМАМЕ ВТОРО ДЕТЕ

Жената може да избегне тези евентуални проблеми, ако предварително планира и разговаря със съпруга си спрямо професионалните си намерения след раждането. Отглеждането на детето засяга колкото майката, толкова и бащата, независимо че през първите месеци след раждането майката е неотлъчно до детенцето. Ако за жената кариерата е важна, това трябва да бъде дискутирано, за да се намерят начини за организирането на семейния живот след появата на детето (примерно с детегледачка, помощ от баба и дядо и т.н.). Майката по никакъв начин не трябва да се чувства виновна, че иска кариера. Това е нейно право. Планирането на близкото бъдеще и комуникацията между родителите са основни фактори, които всяка двойка трябва да вземе под внимание.

Семейството е система

Ако един елемент не функционира правилно, това разклаща всички останали елементи. Това е основен принцип на системната фамилна терапия (англ. Systemic Family Therapy). Принципът е много прост: ако майката изпитва емоционални или психологични проблеми, те потенциално могат да се пренесат върху детето. Много от вас, предполагам, са си казвали: „Ох, не искам да предам стреса си на детето!“. Истината е, че предаването на стреса върху детето не е ваша грешка. Няма перфектна майка. Хора сме – имаме право да грешим. Хубавата новина е, че дори и да преживявате трудни моменти, това може да се промени.

Как?

  • Ако кариерата е важна за вас – признайте си го и бъдете честни с вас самите. Помнете, че ако сте в конфликт със себе си, рано или късно това ще се отрази на детенцето и партньора ви. Всичко е въпрос на организация, планиране и диалог в двойката.
  • Търсете външна помощ. При жените кариеристки (тук думата не се употребява в негативен смисъл) често се наблюдава следното поведение: нужда от контролиране на ситуациите, властност и независимост. Когато родят, жените често искат да се справят сами с отглеждането на бебчето. По този начин съпругът може да се почувства изолиран, а жената да изпадне в състояние на физическа и психична преумора. Тук е важно да се търси външна помощ. Това не значи, че жената не е способна да се справи с ролята си на майка и съпруга. Отглеждането на децата не е индивидуална задача, а семейна. Помнете – ако детето се създава от двама души, няма причина възпитаването да зависи от един човек, колкото и понякога да сме подвластни на различни културни вярвания и норми на поведение. Търсете баланс, а не стремеж да си покажете, че сте герои.

След раждане тялото се променя

Жената разполага с ограничено време за грижа за външния си вид. Този момент трябва да се предвиди. Въпреки щастието от майчинството, много жени изпитват трудности вследствие на качването на килограми и липсата на време за разкрасителни процедури. Важно е тези промени да се предвидят предварително, за да могат да се интегрират психически. Колкото и да е трудно, майката трябва да прояви търпение и да приеме, че през първите месеци след раждането тя няма да има мечтаната фигура и външен вид. Не се сравнявайте с приятелките ви, особено с тези, които не са раждали. Насладете се, колкото можете, на времето, прекарано с вашето бебе, въпреки безсънните нощи и умората. Бебчетата са малки само веднъж – не го забравяйте и се наслаждавайте на този период.

Надяваме се, че тези три принципа ще ви помогнат да разберете по-детайлно психологията на майката, за която кариерата е важна.

Запомнете:

  • Отглеждането на детето не е индивидуален процес. То се прави от майката и бащата.
  • Търсете външна помощ.
  • Направете партньора участник в грижите за вашето дете и се стремете да не го изолирате.
  • Ако кариерата е важна за вас – не се ограничавайте и се отдайте също на работата. Това е ваше легитимно право.

 

www.ezhova.com. FB: Positive Psychology Net