Сезонният косопад е точно това, което звучи – падане на косата, което се случва по-обилно през определени месеци от годината. Всички губим коса - напълно естествен процес е. Но ако обикновено говорим за 100 и 120 косъма дневно, то по време на сезонния косопад скоростта и количеството на падане са доста по-мащабни. В някои по-тежки случаи става въпрос за 1000 загубени косъма на ден.

  • Жизнен цикъл на косата 

Косата преминава през различни фази. В така наречената анагенна фаза косата се задържа върху главата няколко години и се подхранва чрез корените си. След изтичане на естествения жизнен цикъл, се преминава в телогенната фаза – в нейното начало коренът се отделя от косъма, т.е. косъмът вече не се подхранва, но остава на главата в продължение на още няколко месеца, преди да падне. Под влиянието на различни фактори: хормонално нарушение, стрес, неподходяща диета, безсъние, сезонност, липса на жизнено необходими вещества и др., множество косми преминават рязко от анагенна към телогенна фаза. Налице е косопад. 

  • Няма място за паника 

Когато установите, че от косата ви пада значително количество косми, забелязвате видимо оредяване, космите са изтънени и накъсани, то вероятно страдате от косопад. Но, не се тревожете, ако проблемът се появи в определен сезон. Имаме добра новина и тя е, че този вид косопад е обратим. 

  • Как да се справим? 

На първо място, не пропускайте редовно да се срещате с вашия фризьор. Подстригването на всеки четири до осем седмици е важно, за да поддържате здравето на косъма. Полезна хитринка е да се къпете с хладка вода. Въпреки че горещият душ може да е точно това, което търсите, когато температурите вече са едноцифрени, топлата вода отнема влага от косата ви, правейки я чуплива и по-податлива на накъсване. Важно е да се уверите също, че приемате достатъчно витамини, желязо, цинк, селен. Омега-3 мастните киселини също ще ви се отразят добре. 

Разбира се, от особено значение, е да заложите на ефективна грижа против косопад. Щадящите продукти, доверяващи се на богатството на природата и нейните полезни съставки, са чудесен избор. Parusan предлагат серия, специално създадена да подкрепи косата ви в борбата с косопада. Техните стимулиращ шампоан, енергизиращ тоник, активна пяна, интензивна балсам-маска и таблетки за коса, кожа и нокти са богата формула от благоприятни съставки, които ще подхранят корените на косата, ще ускорят растежа и ще ви помогнат да отстраните бързо и лесно неприятния сезонен косопад. Специалната формула на Parusan с L-аргинин, биотин, витамин Е и специален екстракт AnaGain, базиран на растителен протеин, в комбинация с активните съставки като Биотин, витамин А и С, както и екстракти от коприва и полски хвощ, които се съдържат в таблетките Parusan, действат ефективно срещу косопада, както отвътре, така и отвън.

Съставът на продуктите е комбинация от полезни активни вещества, които се грижат с внимание и нежност за косата ви. Правете информиран избор и дръжте стреса далеч от вас. Резултатите няма да се забавят. Съвсем скоро ще кажете довиждане на косопада и ще поздравите с усмивка здравата, сияеща и бляскава коса. 

Продуктите на Parusan можете да закупите онлайн от: 

- Аптеки Remedium
- Аптеки Subra
- Аптеки SOpharmacy 
- Аптеки 36.6
- Аптека Afya
- Аптека Medea
- Аптеки Galen
- Аптека ePharm