Влагалището на момиченцето може да се възпали в резултат на подсичане, на кандидозна инфекция, млечница или на глисти. Ако вашата дъщеричка има кръвенисто или неприятно миришещо течение от влагалището, тя може да е втикнала нещо в него. Новородените често имат неколкодневно нормално кръвенисто или белезникаво или вагинално течение. След тази възраст до пубертета всяко вагинално течение е патологично и трябва да се обърнете към лекар.


1. Ако дупето на бебето е зачервено или възпалено, не го мийте със сапун (само с вода) и го подсушавайте внимателно винаги в посока отпред назад, за да не се разпространят бактериите от кожата около ануса.

2. Не му обувайте найлонови гащички върху пелените, тъй като те запарват. Ако вече не носи пелени, обуйте му памучни, а не синтетични пликчета.
3. Ако има вагинално течение, възможно най-скоро се консултирайте с вашия лекар.

Какво може да направи лекарят?
Лекарят ще прегледа детето и ще вземе проба от секрета. Ако детето има чуждо тяло във влагалището, той внимателно ще го извади. Ако има инфекция, ще ви предпише антибиотици през устата или локален антибиотичен крем – в зависимост от причината за инфекцията.

Симптоми
- Смъдене или сърбеж във или около влагалището - Зачервяване около влагалището  - Вагинално течение 

Извикайте лекар
-  Консултирайте се с лекар възможно най-скоро, ако вашата дъщеричка:
 - Има вагинално течение
 - Има симптоматика след два дни лечение у дома
- Има чуждо тяло във влагалището.

Генитални проблеми при момченцата

Какъв може да бъде проблемът?
Препуциумът, покриващ главичката на пениса, може да се инфектира и да се възпали (баланит), често като симптом на подсичането. Ако вашият малък син има оток на скротума или в слабините, той може да има херния (изтлачване на чревна бримка през слабо място на предната коремна стена).

Какво можете да направите?
Ако детето има баланит, мийте го без сапун и го подсушавайте внимателно при всяко преповиване или поне веднъж дневно. Преминете на неензимни прахове при прането на пелените и бельото му и изплаквайте добре.

Как можете да избегнете възпалението?
Не се опитвайте да придърпате назад препуциума – това няма да стане поне до 4-годишна възраст. Ако го насилите, само ще предизвикате възпаление.

Какво може да направи лекарят?
Ако вашият син има баланит, лекарят може да ви предпише антибиотичен крем. Ако има херния, лекарят ще препоръча операция. Ако хернията е болезнена, лекарят ще изпрати веднага детето в болница за спешна операция.

Симптоми
- Баланит
- Зачервен и подут препуциум
- Гнойно течение от пениса
- Херния
- Мека неболезнена бучка в слабините или скротума, която може да изчезва, когато детето легне, и да се увеличава по размер, когато кашля, киха или плаче. 

Извикайте лекар
Консултирайте се с вашия лекар възможно най-скоро, ако:
 - Препуциумът на сина ви е зачервен или подут, или има течение
 - Хернията стане болезнена или се появят други промени.
- Консултирайте се с вашия лекар, ако смятате, че синът ви има херния. 
- Циркумизация (обрязване)
- Тази операция  е свързана с премахването на препуциума. Ако смятате да пристъпите към тази операция, говорете с вашия лекар. Като всяка операция, тя носи някакъв риск, затова се извършва само по религиозни и медицински причини.

Из “Книга за майката и бебето”
Издателска къща “Кибеа”