Сърбежът е чест симптом в детската възраст. Той може да е локален или генерализиран. При остри заболявания е преходен, а при други трае месеци и години. Детето трудно се въздържа от разчесване и поради това засегнатите места се разраняват, което може да причини вторична инфекция.

Певицата Преслава Мръвкова: 6 месеца след първото ни момиче решихме да опитаме за второ дете

Най-често хроничният сърбеж в областта на ануса се предизвиква от глистно заболяване. Причинява се от острицата, която се загнездва в долната част на тънкото черво и в горната част на дебелото черво. Тя има размери между 5 и 10 мм. Паразитите снасят яйцата си около ануса, като заедно с това се отделя леплив секрет, съдържащ мравчена киселина. Тази киселина предизвиква дразнене и упорит сърбеж. Сънят на детето е неспокоен, то се буди, проплаква, скърца със зъби и чеше носа си, а през деня е капризно и разсеяно. Появяват се и коремни болки, безапетитие.

Ограбва ли яслата част от потенциала на детето - и още полезни съвети за първите години

Заразяването с глисти става при поглъщане на яйца от паразитите чрез замърсени ръце, играчки, битов прах и други предмети. Разчесването създава условия и за повторно самозаразяване, което се улеснява от лошите привички децата да лапат и да смучат пръстите и да гризат ноктите си. Диагнозата се поставя чрез откриване на паразитите – бели, малки, тънки червейчета в изпражненията, около ануса, в бельото. Лечението изисква поддържане на изрядна лична и битова хигиена и приложение на препарати, предписани от педиатър.

Паразитозите – скрити и опасни?

Причини за сърбеж в аналната област могат да са и контактен дерматит, гъбични инфекции на кожата, атопичен дерматит или т.нар. ендогенна екзема. Те се установяват от специалист дерматолог.

Най-често срещаните глисти при деца са следните:

1. Аскариди: тези червеи са дълги около 15-30 см и се хранят с хранителните вещества, които децата консумират. Те могат да причинят различни симптоми, като главоболие, стомашни болки, диария и кашлица.

2. Оксиканти: тези червеи са по-малки, но все пак достигат дължина от около 20--30 мм. Те могат да доведат до бледа кожа, умора, главоболие и възможно е да предизвикат анемия.

3. Трихинели: тези червеи са по-малки, като достигат около 1-2 мм в дължина. Те могат да бъдат намерени в месото на инфектирани животни, което ако се консумира от децата, може да доведе до различни симптоми, като стомашни болки, главоболие и мускулни болки.

За да предпазим детето от глисти, е важно да следваме няколко прости, но важни стъпки:

1. Редовно мийте ръцете на детето със сапун и вода, особено преди ядене и след използване на тоалетна.

2. Насърчете детето да не поставя неща в устата си, като играчки, мебели или други нечисти предмети.

3. Избягвайте да давате на детето сурови или непреобработени храни, особено месо, риба и зеленчуци.

4. Редовно почиствайте дома и особено детските играчки и мебели.

5. Правете редовно депаразитация на детето, според препоръките на лекаря.

Ако детето има симптоми на глисти, като например свръхчувствителност на стомаха, болки в корема, диария, изгаряне или зуд, е важно да потърсите медицинска помощ. Лекарят ще постави правилната диагноза и ще предпише подходящо лечение. Лечението на глисти зависи от вида на паразита, който е заразил детето, както и от симптомите, които се проявяват. Обикновено лекарят ще препоръча лекарство, специално предназначено за лечение на конкретния вид глиста.

Една от най-честите групи лекарства, използвани за лечение на глисти, са антихелминтиците. Тези лекарства действат като отрова за глистите, като ги убиват или изпъждат от тялото на детето. Те се предлагат в различни форми - таблетки, шоколадови бонбони, сиропи и други.