Бременността е един от най-специалните периоди в живота на жената, но съпътстващите я промени в тялото могат да доведат до някои не толкова приятни здравословни проблеми. Сред тях са хемороидите – разширени вени в областта на ануса или ниско в ректума, които могат да причинят болка, сърбеж и дискомфорт. Важно е да се отбележи, че хемороидите по време на бременност са често срещано явление, засягащо около 50% от бъдещите майки, споделят от Medical News

Първи признаци

Хемороидите обикновено се проявяват чрез сърбеж, дискомфорт и болка в аналната област. Други типични симптоми са следните:

  • Кървене по време на дефекация
  • Болка или дискомфорт в ануса
  • Подуване около ануса
  • Чувство за непълно изхождане

Защо възникват по време на бременност?

През втория и третия триместър на бременността, увеличаването на телесното тегло и разширяването на матката оказват натиск върху вените в тазовата област и ануса. Това може да доведе до застой на кръвта и разширяване на вените, което от своя страна причинява хемороиди. Също така, хормоналните промени могат да направят съдовете по-податливи на разширяване. От друга страна апекът е често срещан проблем по време на бременност, а напъването при дефекация може да влоши хемороидите.

Хемороиди през бременността и след това

Ето няколко начина за облекчаване на симптомите на хемороиди по време на бременност:

  • Баня с топла вода: Топлата вода може да помогне за облекчаване на болката и сърбежа. Седнете в банята с топла вода за 15-20 минути няколко пъти на ден.
  • Използване на лед: Прилагането на лед в областта може да намали отока и болката.
  • Диетични промени: Увеличаването на приема на фибри и вода може да помогне за предотвратяване на запек, който е основен фактор за възникване на хемороиди.
  • Упражнения: Редовната физическа активност мобе да подобри кръвообращението и да намали риска от запек.
  • Избягване на продължително седене или стоене: Променяйте често позицията си, за да намалите натиска върху аналния регион.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Въпреки че много случаи на хемороиди могат да бъдат успешно облекчени с домашни средства, важно е да се консултирате с лекар, ако симптомите се влошат или ако кървенето стане обилно. Медицинският специалист може да предложи различни методи за лечение, включително медикаменти, които са безопасни по време на бременност, или в някои редки случаи – хирургическа интервенция.

В Смолян все повече родители избират традиционни български имена за децата си

Хемороидите са често срещан проблем по време на бременност, но с правилните мерки за превенция и облекчение, симптомите могат да бъдат успешно контролирани. Не забравяйте, че важен аспект от управлението на това състояние е да се говори открито с вашия лекар за всички проблеми, които изпитвате, тъй като това може да помогне за навременното разпознаване и лечение на възможни усложнения. Здравето на майката е от съществено значение за здравето на бебето, така че не пренебрегвайте вашите нужди и търсете подкрепа, когато е необходимо.