Как да разпределим финансите си по време на коледните празници? Отговорът е ясен – с добра организация и мисъл за другите.

Човек обаче може да отдели част от парите си за благотворителност. Една от добрите каузи тази година е „Операция: Плюшено мече“. За 16-а поредна година благотворителната кампания ще подари усмивки на деца и възрастни от социални институции. Събирането на подаръците вече започна.    

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

Коледният базар пред НДК е пресечна точка за всички, които искат да се потопят в празничния дух и да изберат подаръци за Коледа.

„Важно е дали да следим бюджета си през цялата година. Като това не означава, че трябва да следим всеки лев, който даваме или харчим. Но това е особено важно през декември, защото наистина не осъзнаваме колко много пари даваме. И изведнъж декември се оказва труден месец, а януари едва го издържаме“, обяснява Мартиана, която е независим финансов консултант и дава съвети как да правилно да управляваме парите си по време на празниците.

„Как пазарувам за празниците? Обикновено в последния момент“, твърди Теодора Йорданова. Мартиана обаче съветва – най-важно е да имаме план, за да не попадаме в капана на емоциите.

„Доста от моите клиенти, с които работя, нямат коледен бюджет в началото, защото си казват: „О, за Коледа ще дадем 100-200 лева повече“. И накрая се оказва, че не включват много неща – така вместо 100-200 лева харчат едни 500-600 лева отгоре, а в повечето случаи и 1000 лева, които не са планирани“, категорична е Мартиана.

Един от основните съвети е да се внимава с кредитите. „Кредитите за Коледа най-често са от институции, където няма много добри условия и хората не осъзнават, че за да могат да купят подарък за някой, трябва да платят много повече отколкото всъщност са взели“, казва Мартиана.

Парите и децата. Първи стъпки за изграждане на финансови навици

Тя силно препоръчва да отделяме средства за благотворителност. Теодора Йорданова прави точно това. „По Коледа, а и не само е добре да се отделят пари за благотворителност. Като цяло си избираме каузи през годината, които да подкрепяме. Според мен 10% - това лично аз го правя, както и хората, с които работя. 10% от приходите ни е добре да отиват за благотворителност“, твърди Теодора.

Макар да е в сферата на финансите и да работи на пълен работен ден, Стефани отделя време за благотворителност. В инициативата '“Операция: Плюшено мече“' се включва за първа година, водена от желанието да няма дете или възрастен без подарък на Коледа.

Всяко нещо е чудо в 'Нощта преди Коледа'

„По време на коледните празници е особено важно, тъй като тези хора имат нужда да усетят топлината на празника, да усетят, че някой е помислил за тях и това, че някой е склонен да даде нещо от себе си. Затова те да се чувстват добре. Тази седмица смятам да купя подаръка и да го изпратя. Не избрах дете, а човек от дом за възрастни хора с умствена изостаналост. Подаръкът е посочен в сайта и това са чифт зимни обувки“, твърди Стефани Андреева.

За да се включите и вие – влизате в сайта „Операция: Плюшено мече“, избирате регион, а след това и подарък. Имате време да го изпратите до 5 декември.

Източник: https://btvnovinite.bg/