В продължение на 9 месеца храната, която приема бъдещата майка, захранва не само нея, но и нейното бебе. А какво се случва след раждане? Диетата на мама си остава все така важна. От това как се храним след раждане, зависи колко бързо ще възстановим тялото си и кога ще си набавим енергията, необходима ни, за да се грижим пълноценно за бебето.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Видове храни, които трябва да се включат в диетата

По време на следродилния период фокусът пада върху набавяне на хранителни вещества както за майката, така и за нейното новородено. Ето на кои храни е добре да се наблегне:

Протеини - храни като боб, морски дарове, чисто месо, яйца и соеви продукти са богати на протеини, които помагат на тялото да се възстанови след раждането. Стремежът е да се достигнат пет порции всеки ден или седем, ако се кърми;

Е. Ципарова, логопед: За жалост, се наблюдава нарастваща тенденция - хранене на детето пред електронно устройство

Плодове - кърмещите майки трябва да приемат две или повече порции плодове или сок всеки ден. Портокалите са чудесна храна за повишаване на енергията. Портокалите и другите цитрусови плодове са отлични храни за кърмене, тъй като кърмещите майки се нуждаят от повече витамин С, отколкото бременните жени;

Зеленчуци - листни зеленчуци като спанак, манголд и броколи са пълни с витамин А, който е добър и за майката, и за нейното бебе. Ползите не спират дотук. Те са добър източник на калций без млечни продукти и съдържат витамин С и желязо. Зеленолистните зеленчуци също са пълни с полезни за сърцето антиоксиданти и са с ниско съдържание на калории.

Богати на фибри въглехидрати - фолиевата киселина е от решаващо значение за развитието на бебето в ранните етапи на бременността. Но важността ѝ не свършва дотук. Фолиевата киселина е важно хранително вещество в кърмата, от което бебето се нуждае за добро здраве и е от решаващо значение да се консумират достатъчно храни, съдържащи я. Пълнозърнестият хляб и макаронени изделия са обогатени с нея и дават здравословна доза фибри и желязо.

Полезни мазнини - авокадо, ядки и семена.

Не бива да се пропуска приемът на течности - кърмещите майки са особено изложени на риск от дехидратация. За да поддържат енергийните си нива и производството на мляко високи, трябва да бъдат добре хидратирани. Може освен вода, да консумират и сок, мляко.

Дори едно кафе дневно през бременността води до по-малки размери на новородените

Но трябва да се подходи внимателно, когато става въпрос за кофеинови напитки като кафе или чай. Не се препоръчват повече от 2-3 чаши на ден и по-скоро трябва да се премине към безкофеиново. Кофеинът навлиза в кърмата и може да повлияе на бебето или на съня му и то да стане раздразнително.

Какво да се избягва

Да се ограничи максимално приемът на алкохол по време на кърмене - въпреки че много жени решават да избягват алкохола, докато кърмят, ако все пак се прибегне до употребата на алкохол, то нека бъде умерено и минат поне 2-3 часа преди кърмене. Експертите имат различни мнения за това колко (ако изобщо) е безопасно за бебето и колко време трябва да се изчака до кърменето след прием на алкохол, пише още puls.bg.

Риба и морски дарове с високо съдържание на живак - ако се кърми, то трябва да се избягват риба и морски дарове с високо съдържание на живак като риба тон, кралска скумрия, акула, риба меч. Вместо това нека се изберат скариди, треска, тилапия, пъстърва и камбала.

Тютюнопушенето също не е препоръчително както по време на бременност, така и при кърмене.

Източник: https://fakti.bg/