Tекст: Деница Анастасова е клиничен психолог към МБАЛ и ДКЦ Вита с професионален опит в сферата на зависимостите и здравословното хранене. Завършила е магистратура „Клинична и консултативна психология“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и бакалавър „Психология“ към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Обучена е по метода на Когнитивно-поведенческа терапия и в работата си прилага интегративен подход. Има опит в консултирането на възрастни, тийнейджъри и техните семейства при различни проблеми – тревожност, депресия, зависимости, екзистенциални кризи (междуличностни конфликти, загуба, раздяла, травматични преживявания) и др.

За никого не е тайна, че хроничният стрес оказва влияние върху способността на тялото да се противопоставя на инфекции и да поддържа жизнените ни функции в норма. Когато сме стресирани и уморени, повече сме предразположени към болести. Сънят се влошава, храната не се усвоява пълноценно, дори генетичният материал в клетките на тялото може да започне да се променя в негативна посока. Психически не само ставаме по-раздразнителни, депресирани и тревожни, но и паметта ни се влошава наред с изключително важната способност за вземане на решения.

Намалява и чувството за хумор, което  обикновено ни спасява в критични ситуации, а неговата липса ни прави по-изолирани, самотни и тъжни ...

За щастие, летните отпуски наближават или вече са факт. В много от случаите да си вземеш отпуска и да ѝ се насладиш е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Например, 80% от работещите в Америка са съгласни, че е важно да си вземеш отпуска, но всъщност никога  не го правят.

Репродуктивните проблеми и техните дълбоки психологически корени

Почивките могат да намалят вредния стрес и да подобрят качеството на живота в дългосрочен план, ако си позволим да се отпуснем. Това подобрява както психическото, така и физическото здраве, повишава работоспособността и креативността, укрепват се междуличностните взаимоотношения. В крайна сметка хората, които са във ваканция, са по-щастливи и по-доволни от живота си. Изследванията показват, че пълноценните почивки могат да увеличат ангажираността и удовлетвореността.

За да се насладим на тези предимства, не е необходимо ваканциите да бъдат дълги или скъпи. Добрата почивка е тази, която ни прави щастливи, но щастието е различно за всеки. 

Необходимо е ваканцията да отговаря на вашия личен стил. Помислете за това, което обичате да правите, а не за това какво трябва да правите. Някои хора обичат ваканции, изпълнени със силни усещания, други обичат да опознават, а трети обичат просто да се излежават на плажа. Ако ваканцията не е подходяща за вас, тя може да увеличи стреса, вместо да го намали.

Много хора получават прозрение по време на пътуването си, защото могат да видят живота си отстрани и да си дадат по-ясна представа за това кои са и как наистина искат да живеят живота си.

Балансът чрез смяна на активност с релаксиране е оптимален вариант за презареждане, тъй като дейността подобрява настроението чрез повишаването на ендорфини в организма, докато успокояването на ума и тялото намалява стресовите хормони.

Вземете си няколко мини почивки. Тъй като планирането и очакването на ваканцията подобряват настроението, няколко пътувания през годината, могат да повишат общия ви коефициент на щастие повече, отколкото ако имате само една почивка и след това няма какво да очаквате до следващата година.

Делегирайте задачите си преди да тръгнете. Ако за вас е прекалено стресиращо пълното откъсване от работата, позволете си да проверявате пощата и обажданията си в лимитирано време, да речем един час на ден. Ако имате нужда от тотално откъсване, поставете ясна граница с колегите. Делегирайте работата си на надежден и опитен колега, на когото можете да се доверите, за да ви предпази от излишни обаждания. Когато кажете, че няма да проверявате съобщенията, се придържайте към това.

Не позволявайте на телефона да се намесва във вашата почивка. Поставете си граници и отстоявайте на желанието постоянно да проверявате за съобщения и др. Замислете се, че през повечето време проблемите в работата не са действителни спешни случаи.

Как да оцелеем през лятото с бебе

Напомняйте си често, че сте на почивка, за да се отпуснете. Намерете най-добрия начин да релаксирате и помислете какво означава за вас да си почивате. Умът ви няма да направи разлика дали сте на работа или не, ако мислите ви са постоянно там. Затова опитайте да бъдете “тук и сега”, да се насладите на момента, на красотата на природата около вас, преживявайки всяка една секунда пълноценно. Дишайте дълбоко, за да влезете по-лесно в релаксиращ режим. Поемете дълбоко въздух, като бавно вдишвате и издишвате за 3 секунди. Затворете очи и се съсредоточете върху миризмите, звуците и усещанията по кожата ви. Вървете бавно и си отделете време просто да не правите нищо. Разходете се по плажа без план или дневен ред. Дайте си разрешение да прочистите ума си. Отдайте се на спонтанност и направете нещо, което не сте планирали, но ще ви донесе удоволствие.

След почивката си отделете ден-два, преди да се върнете на работа, за да се настроите и да се адаптирате по-леко отново към работния режим.

Надявам се тези стратегии да ви помогнат да се отпуснете и насладите пълноценно на почивката си, за да нямате нужда от почивка след почивката.

Деница Анастасова - психолог във ВИТА