То се гърчи, плаче, кисело е. Само не се поддавайте на паниката и отчаянието! Не детето, а възрастните определят семейния климат.

Хленчещото дете вероятно е леко неразположено или в момента го е налегнала скука. Гушкането с мама може да му помогне. Ако гневните изблици на малкото не се успокоят, просто го оставете да изразходва енергията си. А вие през това време дишайте дълбоко.

Време за зареждане

Безсънни нощи, първи зъбчета, планини от пране, пристъпи на инат – всичко това се понася по-лесно, ако отделяте редовно време за излизане навън. Един път седмично таткото да гледа детето, а мама да отиде на кино. Или да хапне пица, може и да поплува – важно е да си осигурите лично свободно време за зареждане с енергия.

КОИ ФАКТОРИ ВЛИЯЯТ НА ВЪНШНИЯ ВИД НА БЕБЕТО 

Отварям сърцето си за моето дете

То бездруго е вътре. Но детето може да ви предизвика така, че да ви е трудно да му покажете добрите си чувства. Точно тогава обаче то се нуждае от увереност, че го обичате. Инатът, съпротивата му също са тест – още ли има място за мен в сърцето на мама?

Винаги здрава!

Мушкате набързо някоя вафла между поредното подсушаване и търсене на биберона. За спортуване и дума не може да става. Покрай двегодишното отроче изобщо нямате време да се погрижите за себе си. Но ако не поддържате формата си, няма да имате резервите, от които се нуждаете – за кърмене, за безсънните нощи, за гледане на болното дете... Но и за лудуване. Децата обичат здрави майки!

Споделяйте!

Никой не може да се справя винаги сам. Споделянето облекчава тревогите и проблемите. Узнавате, че и другите изпитват същото. Споделяйте с други майки, с партньора, със собствената си майка. Ако те не могат да ви помогнат, обърнете се за съвет към специалисти – педиатри, педагози, психолози.

Две крачки напред, една назад

Не, не мога да му позволя това! И правилно – децата се нуждаят от яснота. Принципното поведение допуска обаче компромиси. Ако детето в никакъв случай не отстъпва, родителите могат да приключат спора, като разрешат нещо по изключение, но да подчертаят, че го правят само по изключение.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Милувка в 2 ч. през нощта

Често за децата е трудно да се разделят с деня. Помагат им изпитани ритуали за заспиване. И съчувствието. Мама понася по-лесно безсънните нощи, когато знае, че детето й се нуждае от нея точно сега, в 2 ч.

Имам план и го проверявам редовно

Понякога семейното всекидневие ви върти така, че нямате време за размисъл. При това се случват неща, които винаги сте искали да избягвате – плач при миене на зъбите вечер, телефонни разговори вместо приказка за “лека нощ”, всеки набързо яде нещо сам. Ако редовно (всеки вторник вечер или неделя сутринта в леглото) мислено проследявате и правите анализ на изминалата седмица, по-лесно ще се придържате към принципите си. И ще можете да се похвалите, че сте се справили добре.

Зоркият му поглед…

Бебето ви наблюдава. Нищо не му убягва – и мама (и татко) също. Децата веднага разкриват, когато родителите не спазват собствените си правила: “Ножът не се ближе, мамо!” Би трябвало никога да не забравяте това. Тъй като обаче никой не може да е денонощно перфектен, стават и гафове. Ако в такива случаи се извините или си направите самокритика, ще научите, че децата са невероятно великодушни и са готови да простят грешките.