През първите 48 часа след появата си на бял свят повечето бебета са изтощени от раждането и спят почти непрекъснато. Будят се за кратко хранене. Всъщност те са будни само 2–3 минути на час.

Все по-малко сън
Едноседмичното бебе спи средно по 16 часа на денонощие, от които 8 часа през нощта. На четири седмици бебето спи по 15 часа, 8 от тях през нощта, а на 12 седмици сънят все още е 15 часа, но 10 от тях вече са през нощта. То се събужда много често и накъсаният му сън е в състояние да Ви изтощи до краен предел. Затова винаги когато имате възможност, използвайте кратките минути, за да починете от маратона.

Nota bene!
Спазвайте правилата за предпазване от внезапна смърт. Поставяйте бебето да спи по гръб с глава настрани и през три часа обръщайте главата му наляво или надясно.

Важни правила
Не навличайте детето с много дрехи и не го завивайте с много одеяла. Поддържайте в стаята температура около 20 C. Не използвайте спално чувалче и възглавница, преди бебето да навърши 1 година. Не разрешавайте да се пуши в жилището и никога не лягайте да спите с бебето на дивана.

Къде да спи То
Във Вашето легло
Предимства
Ако го кърмите, то ще Ви е под ръка и неудобствата за Вас ще са по-малко.
Недостатъци
Бебето може да се претопли – то не бива да спи под една завивка с Вас. Никога не го вземайте в леглото си, ако сте пушили или пили.

В креватче
Предимства
Ще се научи да спи само
Недостатъци
Може да се окаже трудно да го върнете в креватчето след кърмене.

Във Вашата стая
Предимства
Рискът от внезапна смърт е по-малък за бебета под 6-месечна възраст, когато спят в една спалня с родителите си.
Недостатъци
Може с партньора си да имате нужда от малко собствено пространство.

В детската стая
Предимства
Ще се събуждате само когато бебето трябва да се храни, а не при всяко негово промъркване или размърдване.
Недостатъци
Трябва да се местите в друга стая, за да го храните през нощта.

Един съвет
През първите три месеца по-добре е бебето да спи в отделно креватче, но в стая с друг възрастен (майката), който да може при евентуално повръщане или задавяне да окаже помощ.