“Две хубави очи, музика лъчи!” Да – музика, лъчи! Чудесно го е написал Яворов. Освен че с очите възприемаме безбройните цветове и форми, природата... те са първата най-категорична и евентуално артистичната “визитка”. С тях изразяваме радост, щастие, скръб, тъга, уплаха, безмълвно задаваме въпроси и отправяме заповеди, милваме, наказваме... Очното дъно пък дава невероятно точно и подробно заключение в какво състояние е здравето, ако, разбира се, в него погледне опитен специалист. Очите са изключително нужни, затова е толкова важно да се грижите за здравето им
Преумора на очите, зачервяване, сърбеж, тежест в очните ябълки, отслабване на зрението, сълзене – тези и още други симптоми често се дължат, колкото и странно да звучи, на неправилното и нередовно хранене. Обърнете внимание – през бременността грижата за очите е не по-малко важна от грижата за всеки друг орган.

РАЖДАНЕ БЕЗ БОЛКА - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

Намаленият приток на определени витамини, микроелементи, соли, вода се оказва фатален за доброто зрение и състоянието на очите. Ако това се съчетава и с вредни навици (продължително гледане на телевизия и работа с компютър без почивка, прекарване на часове в помещения със замърсен и сух въздух), получава се тежък дискомфорт. Един от водещите през последните 20 години офталмолози в Европа д-р Маурисио (Испания) предупреждава, че за да са очите в добра форма, погледът да е ясен и зрението да е отлично, нужно е балансирано хранене Кои храни осигуряват орловия поглед? Преди всичко богатите на витамини (А, С, В, Е), на минерали и микроелементи (цинк, селен, калций, мед, желязо). Очните ябълки пък имат особена нужда от витамин А. Той съдейства за изчистването на кръвоносните съдове на окото, подхранва ги и ги заздравява, подмладява, освежава. Богати на този витамин са морковите, спанакът, пъпешът, доматите, листата от цвекло, прясното месо и най-вече рибата. В един средно голям морков (около 100 г) количеството на витамин А е равно на съдържанието му в една капсула. Този витамин подпомага и синтеза (образуването) на зрителния пигмент (багрило) родопсин.

ЗАЩО КЪРМЕНЕТО Е ВАЖНО

Усвояването на витамина зависи от наличието и на витамин Е. Ако количеството на този витамин в кръвта е намалено, усвояването на витамин А се затруднява.


Витамин Е (токоферол) е мощен антиоксидант, а както знаете, кожата и очите първи се срещат с отровите от въздуха и реагират остро на дразненето. Този витамин разширява кръвоносните съдове в очната ябълка, предпазва ги от образуването на тромби, доставя им повече кислород. Снабдявайте организма си с витамин Е, като консумирате зърнени храни, соя, ядки, листни зеленчуци, яйца, растителни масла.
Вездесъщ обаче е витамин С. Няма функция в човешкия организъм, в която той да не изпълнява значителна роля. При очите заздравява кръвоносните съдове и ги прави по-издръжливи – важно обстоятелство, ако всеки ден прекарвате часове пред монитора на компютъра или пък в четене. За да си осигурите нужното количество витамин С, яжте повече плодове, най-вече цитрусови, домати, картофи, зелена салата.
Приятел на очите е и витамин В2 (рибофлавин). Той е освежителният им душ, както е в топли дни студената вода за тялото ни. Този витамин облекчава умората на очите, изостря зрението, успокоява напрежението в очната ябълка. Богати на витамин В2 са прясното и киселото мляко, сирената, яйцата, фасулът, соята, рибата. Витаминът подпомага доброто и остро зрение, но подобрява и концентрацията на паметта. От всички микроелементи цинкът има водеща роля за доброто зрение. Той заздравява ретината и придава блясък на погледа. Богати на цинк са бобовите растения, червеното месо, всички видове зеле, царевицата, лукът, морските дарове. Добре е да знаете, че за да се усвои пълноценно този микроелемент, е нужна помощта на витамин Е.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНАТА ГРУПА НА БЕБЕТО

Желязото доставя на очната ябълка и най-вече на очното дъно много кислород. Очният нерв функционира добре само когато има достатъчно кислород. Ще се снабдявате с желязо, ако включвате в менюто си зелени листни зеленчуци, бобови растения, прясно месо...
Очите притежават 6 мускула, благодарение на които се движат в различни посоки. Тази мускулна група се активира хиляди пъти на ден. За дейността й също трябват пълноценни храни: захар (малко, но висококачествена), мазнини, калций, мед. Плодовите захари в добре узрелите плодове и най-вече в ябълките, смокините, крушите, ягодите правят мускулите енергични, дейни. Салатите, подправени със зехтин, доставят на окото нужните му мазнини. В пресния грах има много калций, мед, желязо и витамин С. Затова често го канете на трапезата си.
През лятото, когато слънчевото греене е активно и продължително и ултравиолетовите лъчи дразнят ретината, роговицата и конюнктивите, носете тъмни защитни очила. Освен това по-често похапвайте салата с моркови, обилно полята със зехтин. Пийте и повече вода. От време на време наплисквайте очите си с нея. Фрешът от грейпфрут, ябълки, круши най-добре ще освежи изморените ви очи.
Не забравяйте да поддържате добра хигиена на очите: миене, промивки, редовна почивка при работа с компютър, носене на коригиращи или предпазни тъмни очила, често проветряване на помещенията, в които живеете и работите. Нещо любопитно – компютърните игри например тренират мързеливото око, но не бива да се злоупотребява и с тях.
Не нанасяйте крем върху клепачите. Сигурно ще ви изненада, че спиралата не дразни конюнктивите. Удължените и сгъстени мигли с нея дори предпазват очите от полепването на твърди тела. Защо ли зайците не боледуват от конюнктивит? Те имат остро зрение и добър нюх, защото ядат много моркови и зеле.
Подражавайте им!